Eperhold

2023.06.04. 20:00

Első nyári telihold: színes ragyogás az égen!

Pirosas, vöröses, narancsos színben ragyogott a nyár első teliholdja vasárnap hajnalban, mely megközelítette a Skorpió csillagkép legfényesebb csillagát, az Antarest – tudtuk meg Kocsis Antaltól, a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló vezetőjétől.

Kovács Erika

Az eperholdnak nevezett telehold a pirosas, vöröses, narancsos színéről kapta a nevét Májusban jól lehetett fotózni, mert nem takarták felhők az eget Fotó: Balaton Csillagvizsgáló/Kocsis Antal

– A nyári szezon első teliholdját 05-42 órakor lehetett látni, de sajnos a felhős idő miatt nem lehetett fotózni – fogalmazott Kocsis Antal. A csillagvizsgáló vezetője hozzátette, angolszász körökben „eperholdnak” nevezett júniusi telihold a pirosas, vöröses, narancsos színéről kapta a nevét. A telihold színe, alakja különböző lehet, mely attól függ, hogy milyen adott pillanatban légkörünk páratartalma, illetve a légnyomás, melyek különböző fénytörést okozhatnak. A vasárnap hajnali látvány mellett még egy különleges jelenséget is meg lehetett figyelni. A telihold ugyanis megközelítette a Skorpió csillagkép legfényesebbjét, az Antares nevű csillagot, melyhez legközelebb éjfél körül állt. A szuperóriás Antares a legnagyobb csillagok közé sorolható, átmérője 700-szor nagyobb a Napénál, tömege pedig annak 12-szerese. Vasárnap estére a Hold látszólagos égi mozgása miatt már távolodik az Antarestől. Az előző telihold május 5-én volt, akkor is pirosas, vöröses, narancsos színben pompázott, de akkor jól lehetett fotózni, mert nem takarták felhők az eget. A következő teliholdat július 3-án este lehet majd látni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában