Almás pite nélkül nem múlhat el az ősz. Ahány ház, annyiféle. Van, ahol a puha, foszlós kelt tészta dominál, van, ahol a rengeteg tölteléket éppen megtartja a vékony, ropogós tészta. Egyik konyhában rácsos, a másikban habos, a harmadikban a lehető legegyszerűbb. Mutatjuk az idei kedvenceinket.

Mindenki másként csinálja – az almás pitét is

A kép bal oldalán a tepsiben lévő morzsás almás különlegesen finom sütemény. Vékony, ropogós pitetészta alul, azon rengeteg szeletelt alma, a tetején pedig mandulás-zabpelyhes morzsa, egy kevés citrommázzal. Nagyon egyszerűen összeállítható, kezdőknek is biztos siker.

[eadvert]

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 tojássárgája
fél dl tejföl
1 teáskanál rum
1 csipet só
Az almatöltelékhez:
1 kg alma
2 evőkanál keményítő
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél kezeletlen citrom reszelt héja
A morzsához:
5 dkg apró szemű zabpehely
4 dkg liszt
10 dkg fagyos vaj
8 dkg cukor
5 dkg mandula
A tetejére:
10 dkg porcukor
pár csepp citromlé

Összemorzsoljuk a tésztához a vajat a liszttel, majd összegyúrjuk az összes hozzávalót. A kész tésztát egy éjszakára behűtjük.
Másnap elővesszük, hagyjuk kicsit felengedni, majd vékonyra kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy szögletes tepsit, úgy, hogy pereme (oldala) is legyen. Visszarakjuk fél órára a hűtőbe. Meghámozzuk az almát, negyedeljük. Kiszedjük a csutkát, és keresztben vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a keményítővel, a fahéjjal, a kétféle cukorral és a citrom reszelt héjával. Egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. A morzsához aprítógépben összemorzsásítjuk a hozzávalókat. Rászórjuk az alma tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, citromos cukormázzal vékonyan csíkozzuk.

Tündi almás pitéje egy egyszerű, édes, vajas kevert tészta, fahéjas almával a tetején. Amilyen egyszerű, olyan finom.

Hozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt
30 dkg puha vaj
6 tojás
2 dl tej
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
1 csipet só
A rakományhoz:
1 kg alma
10 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Habosra keverjük a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és a puha vajjal. Hozzávegyítjük a sütőporral meg a sóval elkevert lisztet, a tejet, végül beledolgozzuk a fehérjékből vert habot. Közepes méretű, papírral bélelt tepsibe öntjük. Meghámozzuk az almát, kiszedjük a csutkáját, felkockázzuk. Rászórjuk a nyers tészta tetejére. Megszórjuk cukorral és őrölt fahéjjal. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Etelka almását azoknak ajánljuk, akik sok-sok töltelékkel szeretik a pitéket. A két tésztaréteg nagyon vékony, nagyon ropogós, a köztük lévő édes, fahéjas párolt alma pedig jó vastag réteget alkot.

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
18 dkg fagyos vaj
1 tojássárgája
1-2 evőkanál jéghideg tejszín
4 dkg porcukor
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 csipet reszelt citromhéj
A töltelékhez:
1 kg alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
fél citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál finom morzsa

Összemorzsásítjuk a fagyos vajat a sütőporral, a sóval és a cukorral elkevert liszttel. Utána deszkán gyors kézzel összegyúrjuk a tojássárgájával meg a citromhéjjal. Ha nem akar összeállni, adhatunk hozzá egy kevés tejszínt. Pihentetjük öt percig, majd kétfelé osztjuk. A nagyobbik felét szép vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kis tepsit úgy, hogy az oldalán egy picivel túlnyúljon. A felső lapot tepsiméretre nyújtjuk. Mindkettőt legalább egy órát hűtjük a hűtőszekrényben. (Praktikusan úgy lehet, hogy a tésztával bélelt tepsibe rakunk még egy sütőpapírt, arra fektetjük a kinyújtott felső lapot.) Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk. Felét felszeleteljük kis lapocskákra, és a saját levében roppanósra pároljuk, hagyjuk kihűlni. A másik felét lereszeljük, összekeverjük egy kis cukorral, hagyjuk állni kicsit, majd finoman kinyomkodjuk a levét. Végül összeforgatjuk a párolt almát a reszelttel, ízesítjük cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és citromlével.
Elővesszük a tésztát. Az alsó lapot megszórjuk a morzsával, vastagon rákenjük a tölteléket. Rátesszük a felső lapot is. Ha kicsit felmelegedett a tészta, akkor a szélein összecsipkedjük. Szívószállal vagy hegyes késsel kilyuggatjuk a tetejét. 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Utána porcukorral megszórjuk.

A kép jobb oldalán a kókuszkrémes, fehér csokis almás (a kék tálon) sok szempontból mentes sütemény : gluténmentes és vegán. Könnyen cukormentessé tehető, ha cukormentes fehér csokit és vaníliakivonatot használunk, a kesukrémbe pedig édesítőt teszünk cukor helyett.
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg gluténmentes lisztkeverék
5 dkg kukoricaliszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
fél citrom leve
2-3 evőkanál kókuszreszelék
3 dl víz
fél dl olívaolaj
A rakományhoz:
5 alma
10 dkg aszalt szilva
1 kezeletlen citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
10 dkg kesudió
4-5 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál tahini
5 dkg porcukor
1,5 dl víz

Egy éjszakára beáztatjuk vízbe a kesudiót.
Gőz felett megolvasztjuk a feldarabolt fehér csokit, hozzákeverjük az olívaolajat, a langyos vizet és a citromlevet. Egy másik tálban elvegyítjük a kétféle lisztet a szódabikarbónával és a kókuszreszelékkel. Fakanállal összedolgozzuk a két tál tartalmát. Sűrű, éppen önterülő masszát kell kapnunk (mivel a gluténmentes lisztkeverékek nem egyformák, lehet, hogy egy kis liszttel vagy vízzel korrigálnunk kell az állagát). Egy kis tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Közben az almát meghámozzuk, felszeleteljük, és pár percig pároljuk a citromhéjjal, a citromlével, a fahéjjal meg az aszalt szilvával, végül belekeverjük a vaníliás cukrot. Ráterítjük a félig sült tészta tetejére. Visszatoljuk a sütőbe, és még 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, rátesszük a krémet. A kesudiót leszűrjük és erős turmixban krémesre turmixoljuk a többi hozzávalóval. Annyi vizet kell hozzáadni, hogy krémes, szépen kenhető legyen. Rákanalazzuk a süti tetejére, és elsimítjuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.