Édes, mint a tej, krémes, mint a krémsajt, állaga a lágy túróé. Hasonlít a családtagjaira, de önálló egyéniség. Az olasz ricotta igazán vonzó tejtermék: jóízű, ezerféleképpen használható, takarékos, ráadásul a kalóriatartalma is kellemesen alacsony. Használjuk minél gyakrabban.

Ricotta: olyan, mint a túró, csak mégsem

A ricotta a friss sajtok közé tartozik, Olaszország a szülőhazája. Hasonlít a mi túrónkra, íze kevésbé savanykás, állaga pedig nem rögszemcsés, hanem inkább krémes. Mindenféle tejből (tehén, kecske, juh vagy ezek keveréke), pontosabban mindenféle tejsavóból készülhet. A savó a sajtgyártás mellékterméke. A gyártási folyamat során dúsíthatják tejjel, íróval vagy tejszínnel, majd savanyítják és hevítik, így nyerik ki a még benne lévő szilárd anyagot.

[eadvert]

Viszonylag semleges íze miatt az édességekhez ugyanolyan jól illik, mint a sós ételekhez. Magas víztartalma miatt elengedhetetlen kelléke a töltött-rakott összesütött tésztáknak, a benne lévő nedvességben főnek meg a sütőben a nyers tésztalapok vagy csövek.

Tavaszi rakott tészta

Ricottás ravioli zsályás vajjal

Parmezános ricottafánk

Nua torta

Ricottás-sütőtökös gnocchi zsályával

Ricottás-gyümölcsös csavart táska

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.