Nem végtelen a téli zöldségek kínálata, így hát kifejezetten örülünk a paszternák felbukkanásának, ezzel is színesebb lesz a paletta. A középkorban még az egyik leggyakoribb, vadon is megtermő zöldségféle volt. Érdemes ismét felvenni a repertoárba, hiszen rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul még finom is.

Elfeledett zöldségünk, a paszternák

A paszternák (más néven pasztinák) a téli gyökérzöldségeink egyike. Maga a gyökérzet pontosan úgy néz ki, mint a petrezselyemgyökér (a levelük viszont erősen eltér). Az íze ugyan kicsit emlékeztet a petrezselyemgyökérre, de annál jóval édesebb, illatosabb, lágyabb, kevésbé karakteres. Régen Magyarországon is sokat használták, aztán pár évtizedre szinte teljesen eltűnt.

Ma már sok helyen kapható, és a hobbikertészek is felfedezték újra, mivel elég könnyen termeszthető, sokféle talajban is jól terem. Szerencsére általában jóval olcsóbb, mint a petrezselyemgyökér. Húslevesbe érdemes tenni belőle, remekül gazdagítja az ízét. A fogyókúrákba remekül beilleszthető, mivel elég alacsony a szénhidráttartalma, a belőle készített püré jól helyettesítheti a hagyományos krumplipürét. De készíthetjük sütve sütőben vagy serpenyőben, főzhetünk belőle krémlevest, süthetünk belőle csipszet, sokféle ételhez használhatjuk.

 

Karottás töltött csirke paszternákpürével

Olívabogyós kukoricasaláta ropogós paszternákcsipsszel

Marhanyaktokány sült pasztinákkal, zellerrel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.