Nem könnyű áttérni – akár csak rövid időre is – a növényi étrendre, hiszen a legtöbb megszokott ételünktől el kell búcsúznunk. Sokszor nem is a főétkezések okoznak gondot, hanem a reggeli, hiszen a hagyományos fogásaink kivétel nélkül tartalmaznak valamilyen állati eredetű alapanyagot. Mutatunk pár remek ötletet a pirítóskedvelőknek.

Vegán kihívás

A hagyományos pirítósokhoz, szendvicsekhez vagy eszünk egy kis paprikát, retket, vagy nem. A vegán változatok esetében viszont garantáltan rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hiszen ez lesz a kence, a feltét és a kiegészítő is. Ezért a következő összeállításokat akár a szalonnás tojás mellé (vagy után) is ajánljuk, hiszen rengeteg bennük a vitamin, az élelmi rost és az ásványi anyag. Mindezek mellett ráadásul annyira szépek is, hogy valószínűleg még a válogatós csemetéknek is meghozzák az étvágyukat.

Céklás-hummuszos pirítós: alulra hummuszt kenünk (pár csepp extraszűz olívaolajjal előtte meglocsolhatjuk a kenyeret). Erre apróra vágott főtt vagy ecetes cékla kerül és pár színes salátalevél.

Avokádós pirítós retekkel: olívaolajjal megcsöpögtetjük a kenyeret. Erre jön az avokádókrém. A tetejére hónapos retket karikázunk, és madársalátát teszünk még rá.

Gombás-kukoricás pirítós: alulra olívaolajon, kis fokhagymaporral, sóval, borssal megpirított gomba jön, ezt megszórjuk konzerv kukoricával és teszünk rá kevéske petrezselyem zöldjét.

Spenótos-paradicsomos pirítós: kevés olívaolajon pici sóval és fokhagymaporral megpárolunk egy nagy marék spenótot. Az eddig használt serpenyőben fél perc alatt megsütünk pár karika paradicsomot. Mindezt rárakjuk a kenyerekre, mogyorót és pár levél friss salátát szórunk még a tetejére.

Banános-mogyoróvajas pirítós: a kenyereket megkenjük sima vagy ropogós mogyoróvajjal. Erre jön a felkarikázott banán (pici citromlével megcsöpögtethetjük, hogy ne barnuljon meg) és valami kis friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs.

Lekváros-gyümölcsös pirítós: sűrű házi lekvárt kenünk alulra. A kéznél lévő gyümölcsökkel (kivi, mandarin, narancs, körte stb.) megpakoljuk, végül pirított mandulalapokkal megszórjuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.