Ha vasárnap készül egy jó nagy fazék húsleves, biztosan főzünk a főtt hús mellé valamilyen egyszerű mártást is, nyáron különösen, hiszen rengeteg féle alapanyag áll ilyenkor rendelkezésre. Tulajdonképpen nem is kell ilyenkor főfogás, hiszen a leves meg a sok mártással fogyasztott hús után (főleg, ha még egy kis főtt krumpli is ment mellé), biztosan nem fér már belénk semmi a desszerten kívül.

Nagy nyári ebédek elengedhetetlen része

A mártás pont olyan, mint a saláta: bármiből lehet csinálni. Különösen alkalmasak hozzá a savanykás gyümölcsök, az ízes zöld fűszerek (kapor, petrezselyem, snidling, tárkony stb.) és a pikáns zöldségek (uborka, torma, sóska, paradicsom stb.) Tökéletes nyári ebéd lehet bármilyen húsleves meg azt követően a levesben főtt húsféleség egy könnyű, savanykás mártással. Vízzel is el lehet készíteni mindegyiket, de sokkal finomabbak, ha húslevessel vagy zöldségalaplével engedjük fel.

Egresmártás
Hozzávalók:
80 dkg egres
1 kis csokor kapor
1-2 evőkanál liszt
1-2 dl tejszín

cukor
zsiradék

Kevés zsiradékon megrottyantjuk a megtisztított egrest. Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot. Megszórjuk a liszttel, felengedjük kevés vízzel, és sűrűre főzzük, közben sóval és cukorral ízesítjük. Ha kész, hozzákeverjük a tejszínt.

Tormamártás
Hozzávalók:
1 kisebb torma
1 kis pohár tejföl
fél citrom leve
1 teáskanál méz
1 evőkanál liszt

bors

A lereszelt tormát kevés vízben pár percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, adunk hozzá mézet. A lisztet kicsi vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a mártást. Végül citromlével és tejföllel kikavarjuk.

Kapormártás
Hozzávalók:
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 nagy csokor kapor
1-2 dl víz
1-2 dl tejszín

bors

Megfuttatjuk a vajon a lisztet, majd rádobjuk a kicsire vágott kaprot. Kis vízzel felöntjük, sűrűre főzzük. Sóval-borssal ízesítjük.

Rebarbarakrémes sült kacsamell

Pulykagombóc sóskamártással és vajas burgonyával

Főtt marhalábszár fokhagymás mártással

Hernyéki sós gombóc gombamártással

Tökös csirke

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.