Öngerjesztőnek látja a drágulási hullámot összességében és egyes esetekben alaptalanul nagymértékűnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. A VG-nek elmondta, hogy a tavaly learatott, betakarított, feldolgozott élelmiszerkészletek esetében nem látja indokoltnak az általánosan tapasztalható árváltozásokat. 

A vendéglátóipar alapanyagköltségei több termékkörben nem 20-30, hanem 50–100 százalékkal emelkedtek, és nem éves alapon, hanem már az év eleje óta. Ez a legborúsabb forgatókönyvekben szereplő mértéket is jócskán felülmúlja, ráadásul az előre megadott árajánlatokkal dolgozó rendezvénypiac szereplői különösen nehéz helyzetben vannak. Azok a szolgáltatók, akik tavaly ősszel fix áras szerződéseket kötöttek, ha nem tudják érvényesíteni a beszállítói árak változásának hatását a számlákban, a teljes szezonjukat veszteséggel zárhatják. Az éttermekbe beülő vendégek elé kerülő étlapot naprakészen lehet átárazni, a hetekkel, hónapokkal előre kalkulált ajánlatokat már képtelenség.

Nem merik átárazni az étlapokat

Az idén is a belföldi vendégkör mentheti meg a vendéglátóipart, amely még ki sem heverte a Covidot.

Elképzelhetetlenül nagy mértékű az áremelkedés, bizonyos húsok ára például február óta a duplájára nőtt, miközben a hagyományosan bizonytalan, napi árazású zöldségfélék ára is minden korábbinál nagyobbat ugrott. Pedig a zöldségszállítók többsége kisebb járművekkel dolgozik, ezért befagyasztott árú üzemanyagot tankolhat, vagyis ebben a körben még nem szálltak el a fuvarozási költségek, a feketeleves majd csak az ársapka levétele után jön. A zöldség-gyümölcs árakat a munkaerőhiány is egyre feljebb tolja, a termés betakarítására mind nehezebben és drágábban találnak embert – hallja nap mint nap Kovács László a beszállító partnerektől. A vendéglátósok jól ismerik ezt a helyzetet, amely a szezonálisan szükséges többlet-munkaerőigénnyel még csak fokozódik majd. 

Újabban egyre kevésbé enyhíti a főszezonban a létszámproblémákat a nyári diákmunka, ugyanis mind kevesebb a jelentkező, a másik gond pedig a szakképzett, gyakorlott jelentkezők hiánya. Az MVI elnöke szerint nagy kérdés, hogy hol vannak a munkaképes emberek, hiszen a munkaerőhiánytól már nemcsak a vendéglátóipar szenved, és nemcsak Magyarországon, hanem azok az ágazatok is, amelyeket nem sújtott a Covid miatti kényszerleállás. 

Már senki sem dolgozik olyan kapacitással, mint a Covid előtt, a rendezvénypiac berobbanása nyomán keletkezett megrendelői igényeket kevesebb cég sokkal feszesebb létszámgazdálkodással igyekszik megoldani – tudtuk meg.

 Mindezek miatt is kivitelezhetetlen, hogy sok száz fős rendezvényekre egy héttel előre, last minute rendelik meg a cateringszolgáltatást, de az sem lehetséges, hogy hónapokkal előre adjanak árajánlatot a vállalkozások – szögezte le a vendéglátós szakember. Mint mondta, át kell térnie mindenkinek a rugalmas árazásra, a szerződésekben rögzíteni kell, hogy meddig, vagyis az önköltség milyen mértékű változásáig érvényes az adott ár.

A cafeteria nagy részét élelmiszerre költjük

A SZÉP-kártyás fizetésre a boltok is nyitottak.