A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) május 20-án tartotta a kamarai választásokat, amelyen kimagaslóan sokan, az előzetes, nem hivatalos adatok szerint mintegy 79 ezren adták le voksukat  – tájékoztattak közleményükben. A részvétel közel kétszer akkora volt, mint a legutóbbi, 2017. évi kamarai választásokon, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és 17 szövetségese minden eddiginél nagyobb felhatalmazást kapott.

A 18,5 százalékos százalékos részvételi arány az Európai Unióban szinte egyedülállóan magas, más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körüli a részvétel.

A választások eredményének hivatalos – jövő hétfői – megállapítását követően, június 13-17. között lesznek a megyei alakuló küldöttgyűlések. Az országos alakuló küldöttgyűlést pedig 2022. július 7-én tartja a kamara. 

csapatmunka együttműködés mezőgazdaság agrárium  unity, teamwork unity group unity of mind power Put your hands in a vertical line showing determination and energy. team work concept
Fotó: Shutterstock

Hazánkban egy egységes, az agrár- és élelmiszergazdaság, illetve a vidékfejlesztés valamennyi szereplőjét összefogó agrárgazdasági kamara működik, 

az összes jelentős ágazati szakmai szervezettel szoros kapcsolatban. A NAK megkerülhetetlen társadalmi, gazdasági és piaci tényező, a kamarai választásokon az eddig elvégzett eredményeket is elismerték a voksukat leadó tagok. 

Ma 79 ezren tették le voksukat a magyar agrárium, élelmiszeripar jövője mellett. 

A mostani választásokon demonstrált erő révén a kamara a jövőben még hatékonyabban tudja képviselni az ágazat érdekeit – közölték.

Győrffy Balázs: együtt jelentünk erőt

Nagy eredményeket ért el a gazdálkodóknak kedvező jogszabályok előkészítésében és a felhasználható források bővítésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely a május 20-ai választások utáni továbbra is kiemelt feladatának tartja az öntözésfejlesztés felgyorsítását és az agrárgazdaság digitális átállásának segítését – mondta interjújában Győrffy Balázs, a NAK elnöke.