Az ukrajnai háború, a megnövekedett energia- és élelmiszerárak, valamint a Covid omikron variánsának megjelenése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Olaszország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent 2022 első negyedévében az előző három hónaphoz képest, valamint ezzel párhuzamosan csökkent az eladó ingatlanok száma is 2,8 százalékkal. A nagyvárosok azonban eltérő tendenciákat mutattak: míg Rómában 10,7 százalékkal csökkent a kínálat, addig Milánóban 2,1 százalékkal nőtt. Mindeközben a kereskedelmiingatlan-piac kivételes volumennel – 3,2 milliárd euróval – zárta az első negyedévet, 60 százalékkal szárnyalta túl a 2016 első negyedévében felállított rekordját – olvasható a Cushman&Wakefield globális kereskedelmi ingatlanszolgáltató jelentésében.

A legtöbb olasz tartományi fővárosban – a vizsgált 104-ből 72-ben – kevesebb eladó lakást találhattunk, mint egy évvel korábban. 

A főbb piacok, ahol a legnagyobb mértékben csökkent az eladó ingatlanok száma: Róma (-10,7 százalék), Torinó (-8,8 százalék) és Palermo (-7,7 százalék). Ennél kisebb csökkenést regisztráltak Nápolyban (-4,7 százalék) és Firenzében (-3,1 százalék). Mindeközben Velencében (13,1 százalék), Genovában (9,8 százalék), Bariban (5,2 százalék) és Milánóban (2,1 százalék) több lakás közül válogathattak a vásárlók.

A kínálat alakulása mellett érdemes figyelembe venni a helyszínt, az árat, a kényelmet és az esetleges helyreállítási munkálatokat is, mielőtt otthont vagy nyaralót vásárolnánk a dél-európai országban – írja az Idealista nevű olasz szakportál, amely összegyűjtötte a legkeresettebb és legdrágább ingatlanoknak otthon olasz települések listáját 2022 első negyedévére vonatkozóan.

1168905347 Photo taken in Forte Dei Marmi, Italy
Forte Dei Marmi Fotó: Maurizio Grassi / EyeEm / Getty Images

Az ország legdrágább ingatlanjaival a Lucca tartományban található Pietrasanta büszkélkedhetett, amely az elemzők szerint az első helyet foglalja el a bérleti díjak rangsorában is. Itt található a csúcsgazdagok nagy kedvence, a Forte dei Marmi, ahol egy ház átlagos eladási ára meghaladja a félmillió eurót.

A második helyen Alassio állt Savona tartományban, ahol a vásárlók átlagosan 467 019 eurót fizetnek egy lakóingatlanért, a harmadik helyen pedig Velence végzett, ahol az átlagár 433 640 euró körül mozog.

548179691 (GERMANY OUT) Italy Liguria - view over the bay of Alassio to Santa Croce - August 2009  (Photo by Rainer Binder/ullstein bild via Getty Images)
AlassioFotó: Rainer Binder / ullstein bild via Getty Images

A top 10 legdrágább terület elősorban az üdülőhelyek köré koncentrálódik, az itt található házakat valószínűleg inkább azok vásárolják, akik második otthont vagy üdülőt keresnek. Ilyen helyszínek például Lerici, Riccione, Desenzano del Garda, Camaiore és Cervia, valamint Firenze és Milánó városai is, ahol az átlagos ingatlanárak meghaladják a 350 000 eurót.

Az elemzők a helyek népszerűségét is vizsgálták: Bologna vezette a slágerlistát, majd őt követte Cagliari és Milánó. A legjobb 10-be bekerült Trieszt, Nápoly, Salerno, Brescia, Verona, Lecce és Róma is - utóbbi városban egy eladó ház átlagára 273 341 euróra rúg.