A jegybank az alapkamat további fokozatos emelésére rendezkedik be, amihez változatlanul határozott lépésekre lesz szükség. Az elmúlt két hónap rendkívüli körülményei mellett meghozott 100 bázispontos emeléseit követően megfelelő opció lehet az ütem nagyjából felével folytatni az alapkamat-emelési ciklust – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 

A hírre azonnal gyengülni kezdett a forint, a reggeli erősödést jócskán hátrahagyva maga mögött egészen a 384 forintos jegyzésig ereszkedett az árfolyam az euróval szemben.

Virág Barnabás arra is rámutatott, hogy az a következő hónapokban – hasonlóan régiónk más országaihoz – nálunk is két számjegyű tartományba emelkedik. Ugyanakkor szerinte erre nem indokolt a kamatok hasonló tartományba történő emelésével reagálni. A várakozásokon keresztül kialakuló, úgynevezett öngerjesztő infláció ellen fellépni viszont kötelező és szükségszerű. A következő lépés pontos mértékéről a határozatot a május végi kamatdöntő ülésen hozza meg a monetáris tanács – emelte ki az alelnök.

Virág Barnabás szerint az MNB által a múlt héten bemutatott, 12 területet érintő átfogó javaslatairól kifejtette: azok célja, hogy az egyensúly helyreállítása mellett az évtized végére Magyarország az EU átlagának fejlettségét is képes legyen elérni.

Komoly veszélyekkel bíró évtizedben van Magyarország, ahol bátor és jó döntésekkel nagyot lehet nyerni, míg hibás lépésekkel végleg le is lehet szakadni

– figyelmeztetett az alelnök.

A teljes foglalkoztatás, a magas beruházási aktivitás, az egyre gyarapodó pénzügyi és a pénzügyi rendszer stabilitása mind-mind olyan eredmény, amit a jövőben is fenn kell tartani, mondta Virág Barnabás. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar növekedési modellt egyre inkább a termelékenységjavítására, a növekvő hatékonyságra és a nagyobb hazai hozzáadott értékre kell alapozni. 

Kulcs lesz a digitális és a zöldátállás sikeres teljesítése, amihez a tudás, tehetség, technológia és tőke folyamatos fejlesztésén keresztül vezet az út

– emelte ki az alelnök.

Véleménye szerint rövid távon a megbomlott egyensúlyok helyreállítása a legfontosabb feladat, ennek érdekében pedig a költségvetési és folyó fizetési mérleg hiányát mielőbb csökkenteni kell, miközben az inflációt is meg kell fékezni. A rendkívüli világgazdasági környezet az utóbbi kettőt még hónapokig nyomás alatt tartja, ezért az egyensúly helyreállítását a költségvetés kiadási oldalán kell kezdeni – hívta fel a figyelmet. 

Megfelelő lépésekkel már az idén is jelentős javulás érhető el, ami idővel a folyó fizetési mérlegre és az inflációra is kedvező hatással lesz

 – mondta Virág Barnabás.