Egyelőre nem világos, érintheti-e a közép-európai régió energiabiztonságát az az újabb olajszankciós javaslat, amelyet a Bloomberg szellőztetett meg a témát jól ismerő forrásokra hivatkozva, akik a fejlett országok G7 csoportjának a német Schloss Elmauban vasárnap kezdődő csúcstalálkozóját készítették elő.

dpatop - 26 May 2022, Berlin: Robert Habeck (B¸ndnis 90/Die Gr¸nen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, and Steffi Lemke (B¸ndnis 90/Die Gr¸nen), Federal Minister for the Environment, Nature Conservation, Nuclear Safety and Consumer Protection, open the meeting of the G7 Ministers for Climate, Energy and the Environment. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: KAY NIETFELD / dpa Picture-Alliance via AFP

A hírügynökség "serpákként" említi, de konkrétan nem nevezi néven a tárgyalókat, akik a csúcs kezdete előtt már "intenzív" megbeszéléseket folytattak a javaslatról a bajor Alpokban. Egyik névtelen forrása szerint sok még az elsimítani való, mindenesetre a találkozóra sereglő vezetők egy olyan intézkedésről fognak tárgyalni, amely korlátozná az orosz olaj vételi árát. 

Az Ukrajna lerohanása miatt már gazdasági szankciók tömegével sújtott Oroszország jövedelmeit úgy remélik csökkenteni, hogy a mechanizmusban résztvevő országok unilaterálisan szabnának árkorlátot az orosz olajra.

A tudósításból nem derül ki, ki kezdeményezte az új büntetőintézkedést, azt mindenesetre megjegyzik, hogy az Egyesült Államok szorgalmazza, és mögötte áll Olaszország is. Az Európai Unióban, ahol már megegyeztek az olajembargó részleteiről, nehéz lesz újranyitni és átvinni az ügyet, hiszen mind a 27 tagállam támogatására szükség van a sikerhez  - folytatja a hírügynökségi anyag.

Hozzáteszik, az európaiak számára egy ilyen lépés előnye az lenne, hogy mérsékelhetné a hatalmas inflációs nyomást. Ismert ugyanakkor, hogy az uniós olajembargó eredeti célja, hogy a tagállamok teljesen mondjanak le az oroszt olajról, de azok a tagállamok - prominensen Közép-Európában -, amelyek vezetéken kapják, végül mentességet kaptak.

A tudósítás nem tér ki rá, mikor kezelné az új elképzelés a vezetékes olaj ügyét, de megemlíti, hogy egyelőre kérdés, miképp csábíthatók a mechanizmus elfogadására az orosz olaj olyan jelentős vásárlói, mint India és Kína. Az egyik amerikai ötlet, hogy csak azok kaphatnának biztosítást az olatankerekre, akik belemennek az árkorlátozásba.

A G7 tagjai egyébként az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Franciaország, Kanada, Németország, Olaszország és az Az elnöki tisztet jelenleg Németország tölti be. Egy szintén név nélkül nyilatkozó német kormányhivatalnok szerint nem egyszerű kérdéseket kell tisztázni, de a csoport legalább elindult a megegyezéshez vezető úton.

Egy amerikai hivatalnok azt mondta, biztos benne, hogy lesz megoldás. Az elnöki gépen Joe Biddennel Európába tartó John Kirby nemzetbiztonsági szóvivőt is megkérdezték, aki szerint a vezetők arra igyekeznek módokat találni, hogy mérsékeljék az emelkedő olajárak okozta sokkot. Alig szivárgott ki, a javaslat máris vitát kavar, hiszen még azt is sokan vitatják, az eddigi energiaszankciók ártottak-e másnak az európaiakon és az amerikaiakon kívül.

Szintén a Bloomberg tudta meg korábban, hogy Németország várhatóan azt javasolja a csúcson, hogy a nagy fejlett gazdaságok mégse szüntessék be a beruházásokat a gázszektorba, hiszen az energiautánpótlás megcsappant az orosz-ukrán háború miatt.