Oroszország nem indított „háborút az újságírók ellen”, és érdekelt a befejezésében, de a Nyugat nem tudja leállítani magát, ha az orosz médiával szembeni fellépésről van szó – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Carlos Faria venezuelai külügyminiszterrel. 

MOSCOW, RUSSIA - JULY 04: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----)  Venezuelan Foreign Minister Faria (L) and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) hold joint press conference after their meeting in Moscow, Russia on July 4, 2022. Russian Foreign Ministry / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint az orosz külügyminiszter kijelentette:

Nem mi indítottuk ezt a háborút az újságírók ellen. Érdekeltek vagyunk, hogy véget vessünk neki, de nem látom, hogy a Nyugat hogyan lesz képes visszafogni túlzásait, mert túl messzire ment, és most lehetetlen megállítani a folyamatot arcvesztés nélkül.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: a külföldről, különösen az USA-ba, az EU-ba és Ukrajnába érkező orosz újságírókkal szembeni durvaság olyannyira elterjedt, hogy azt már nem lehet elviselni.

„A Nyugat felhagyott a (nemzetközi) jogra való odafigyeléssel, folyamatosan megsérti, és kitalálta a maga szabályait. Ezek szerint az maga dönti el, mi az információszabadság és mi a propaganda” – hangsúlyozta Lavrov.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Franciaország elnöke, Emmanuel Macron arra a kérdésre, hogy az RT és a Szputnyik miért nem rendelkezik akkreditációval az Elysée-palotába, azt mondta: „ez nem a média, hanem a propaganda eszköze”, s azt is hozzátette, hogy „sok ilyen példa van a zaklatásra”.

Beszólt Putyinnak, már egy szibériai elmegyógyintézetben kezelik az orosz újságírót

Maria Ponomarenko élesen bírálta az Ukrajna ellen indított háborút, letartóztatták, azóta családját is megfigyelés alatt tartják.