Közélet

Hárommillió ember élete függ az oroszok vétójától

A Törökországból érkező segélyszállítmányok leállása legalább ennyi embert sodorna az éhhalál küszöbére.

Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely újból engedélyezi a létfontosságú segélyek határokon átnyúló szállítását Szíriának az ellenzék által ellenőrzött északnyugati régióba – írja a BBC. A portál szerint a Törökországból érkező szállítmányok leállása több mint 3 millió embert sodorna az éhhalál küszöbére. Moszkva szerint ugyanis ezzel az oroszokkal baráti szír vezetés kerülhetne nehéz helyzetbe, hiszen az ellenzék kaphatna jelentős ellátmányt. 

A Syrian boy carries mattresses over his head while walking past vehicles of the UN and the International Committee of the Red Cross (ICRC) delivering humanitarian aid in the Syrian town of Douma in the rebel-held enclave of Eastern Ghouta on the eastern outskirts of the capital Damascus on March 9, 2018. (Photo by Hamza AL-AJWEH / AFP)
Fotó: Hamza Al-Ajweh / AFP

Az ENSZ szerint a rászoruló szíriaiak száma most magasabb, mint a 11 éve tartó polgárháború alatt bármikor, mivel az évek óta tartó harcok, a világjárvány és az ukrajnai háború együttes hatásai tönkretették az ország gazdaságát. A Világélelmezési Program (WFP) szerint

az élelmiszerárak 800 százalékkal emelkedtek mindössze két év alatt.

A határtól alig néhány kilométerre lévő török táborban teherautókra pakolják a humanitárius segélyt, ami az élelmiszertől kezdve az ideiglenes menedékhelyeken (sátrakon) át a létfontosságú gyógyszerekig bármi lehet.

Hakim Froissart, a WFP dél-törökországi logisztikai munkatársa egyike azoknak a kulcsembereknek, akik a dolgok zökkenőmentes lebonyolításáért felelősek. „Várjuk a szavazást, nem tudjuk, mi fog történni” – mondja. „Ha nem lesz határozat, akkor nem lesz többé mandátumunk a működésre, tehát be kellene szüntetnünk a tevékenységünket. Megoldást kellene találnunk, mert nincs senki, aki átvehetné a feladatot” – teszi hozzá.

Havonta mintegy 1000 megrakott teherautó teszi meg az utat a határon túlra.

Az elmúlt hetekben azonban a szokásosnál is több rakományt indítottak el, ugyanis a segélyszervezetek annyira aggódtak az átkelő lezárásának lehetősége miatt, hogy extra szállítmányokat küldtek, így segítve a túloldalon lévőknek egy kis többletkészlet felhalmozásában. 

Ukrajna minden kapcsolatot megszakított Szíriával

Kijevnek nagyon nem tetszett, hogy a közel-keleti állam elismerte a szakadár orosz területeket.

A határon átnyúló művelet csak az ENSZ felhatalmazása miatt létezik, ez teszi lehetővé, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök engedélye nélkül történjen. Az ország északnyugati része az ő ellenőrzésén kívül esik, a Hay'at Tahrir al-Sham militáns iszlamista szövetség és a törökök által támogatott lázadó csoportok kezében van. A szíriai rezsim csak kisebb mennyiségű segélyeket biztosított, amelyek nem az országok közötti határokat, hanem az országon belüli frontvonalakat lépték át.

A WFP Damaszkuszon keresztül érkező élelmiszersegélye kevesebb mint 50 000 embert táplált.

Az ENSZ és partnerei a török átkelőnél lévő központból 1,4 millió embert támogatnak.

Régebben Irakból és Jordániából is érkezhettek teherautók Szíriába, azonban Oroszország korábban már használta vétóját, hogy lezárja ezeket: az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként bármilyen mandátumot blokkolhat – akárcsak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország és Kína.

 

Bassár el-Aszad Oroszország ENSZ Szíria
Kapcsolódó cikkek