Sokat lehet olvasni erdőtüzekről, a folyók hajózhatatlanságáról, a vízerőművek alacsony teljesítményéről vagy éppen arról, hogy az alacsony vízállás miatt egyre nehezebb biztosítani az atomerőművek hűtését. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy a vizek kiszáradása régi rejtélyekre ad választ, és elfeledett világokba kalauzol el bennünket.

Lost Place - Shipwreck "Hedwig
Fotó: Patrick Pleul / AFP

Súlyos olasz helyzet

Válságos helyzet alakult ki a mediterrán ország legnagyobb folyóján.

A Pón ugyanis az elmúlt hetven évben nem mértek a mostaninál alacsonyabb vízszintet. Ez tragikus az öntözések szempontjából, szerencsés azonban a történészeknek, ugyanis a kiszáradt meder második világháborús roncsokat, például egy német tankot és teherhajókat tárt fel a szakemberek előtt.

Délebbre pedig a Néró császár alatti életbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők, ugyanis júliusban egy híd romjai kerültek a felszínre a római Tiberis folyóból. A kutatók azt feltételezik, hogy az építmény Néró császár korából származik. Szomorú tény, hogy a szárazság miatt az olasz kormány szükségállapotot hirdetett a nyár folyamán.

Wreck in the Rhine
Fotó: Arnulf Stoffel / AFP


Spanyol szellemfalu

Egy elöntött, 1992 óta nem látott falu vált ismét láthatóvá a portugál határ közelében.

Aceredóba – az Alto Lindoso víztároló építésekor elöntött faluba – ma már özönlenek a turisták, hogy megtekintsék a harminc évig víz alatt lévő szellemvárost. A tudósok nem sok jót jósolnak Galíciának. Egy barceloniai klímakutató, Jofre Carnicer szerint a következő évtizedben fokozottan nő az aszály veszélye ezen a területen.

Virágzó falu az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban, Közép-Angliában a hőhullám virágzó 17. századi tájat tárt fel. A Nagy Parterre névre keresztelt kert 1699-ből származik, és egykor virágágyásokkal és ösvényekkel volt tele. 1730-ra a díszes tájat befüvesítették, és mivel az új gyepnek rövidebbek a gyökerei, gyorsabban ég. A legközelebbi városban, Chatswortben 38,1 Celsius-fokot regisztráltak, ezzel százéves rekord dőlt meg Angliában.