Brittney Griner jogi csapata fellebbezést nyújtott be az orosz bíróság ítélete ellen, amely kilenc év börtönbüntetésre ítélte a WNBA-sztárt Oroszországba irányuló kábítószer-csempészet miatt – nyilatkozta a CNN-nek Griner ügyvédje, Maria Blagovolina hétfőn.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Brittney Grinert jogtalanul tartják fogva.

A kosaras ügye azért kapott nagy nemzetközi sajtóvisszhangot, mert sokat szerint politikai bábuként használják fel Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

US' Women's National Basketball Association (WNBA) basketball player Brittney Griner, who was detained at Moscow's Sheremetyevo airport and later charged with illegal possession of cannabis, waits for the verdict inside a defendants' cage during a hearing in Khimki outside Moscow, on August 4, 2022. - A Russian court found Griner guilty of smuggling and storing narcotics after prosecutors requested a sentence of nine and a half years in jail for the athlete. (Photo by EVGENIA NOVOZHENINA / POOL / AFP)
Fotó: Jevgenyija Novozsenyina

Az Amerikai Egyesült Államok diplomáciai csatornákon keresztül felajánlotta Oroszországnak a fogolycserét, amelynek keretében megpróbálják biztonságban hazahozni a kosárlabdázót.

A tárgyalások tényét Moszkva is megerősítette.

Donald Trump ellenzi, hogy Brittney Grinert a halál kereskedőjére cseréljék

Visszatérhet szülőhazájába Brittney Griner, az Oroszországban több mint négy hónapja letartóztatott amerikai női kosárlabdasztár egy fogolycserével, amelybe a Joe Biden-féle adminisztráció Viktor But orosz fegyverkereskedőt is bevonta.

A 31 éves Grinert még februárban, az orosz–ukrán háború kitörése előtt vették őrizetbe, mert kannabiszolajat tartalmazó vape-patronokat találtak a poggyászában. A kétszeres amerikai olimpiai aranyérmes kosárlabdázó bűnösnek vallotta magát a kábítószerrel kapcsolatos vádakban. Úgy nyilatkozott, hogy a kábítószert véletlenül pakolta be a csomagjába, mert sietett.

A játékosnak Oroszországban kellett bíróság elég állnia. Anna Szotnyikova, a Khimki városi bíróság bírója

kilencéves börtönbüntetést és mintegy 16 400 dolláros pénzbüntetést szabott ki rá augusztus 4-én.

A bírónő indoklásában elmondta, hogy a bíróság figyelembe vette Griner részleges bűnösségének elismerését, és enyhítő körülménynek vette azt is, hogy megbánást tanúsított. A kosaras egészségi állapota, valamint az általa korábban végrehajtott karitatív tevékenységek is sokat nyomtak a latban.