Közélet

Már ma eredménye lehet a szakadár népszavazásoknak, aztán jöhet a bekebelezés

Amennyiben sikeres lesz a referendum, Oroszország Ukrajna 15 százalékát kebelezheti be, és onnantól minden ukrán támadásra brutális válaszcsapást adhat.

Invázióból honvédő háborúvá alakulhat az orosz–ukrán konfliktus, miután Oroszország hivatalosan is elcsatolja az Ukrajna 15 százalékát luhanszki, donyecki, zaporizzsjai és herszoni régiókat, amelyekben ma zárulnak a csatlakozási népszavazások. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint akár már ma eredményt is hirdethetnek, emiatt helyi idő szerint délután 4-kor zárulnak az urnák. 

Konstantin Ivashchenko (L), former CEO of the Azovmash plant and appointed pro-Russian mayor of Mariupol, visits a polling station as people vote in a referendum in Mariupol on September 27, 2022. - Western nations dismissed the referendums in Kremlin-controlled regions of eastern and southern Ukraine as the voting on whether Russia should annex four regions of Ukraine started on September 23, 2022. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

Mint ismert: az orosz fennhatóság alatt álló területeken már pénteken elkezdték a voksolást, rendkívül furcsa körülmények között: volt, ahol fegyveresek jártak házról házra, szavazásra „buzdítva” a lakosságot, máshol pedig a fülkékben is katonák álltak.

Erre Oroszország szerint a biztonság szavatolása miatt volt szükség. Bár az első hírek szerint a voksoláson rendkívül gyenge volt a részvétel, az eredmény szinte borítékolható. Már az első hírek arról szóltak, hogy több mint 90 százalék szavazott az elcsatolásra, igaz, a BBC szerint sokaknak nem is volt más választásuk, hiszen árgus szemekkel figyelték, hova húzzák az ikszet.

Totális háború van kilátásban Ukrajnában

A népszavazásokkal Ukrajna elveszítheti területének 15 százalékát, ami egy Portugália nagyságú résznek felel meg. Az adott területek elleni bármilyen katonai cselekmény Oroszország közvetlen támadásának fog minősülni.

Sőt, volt, ahol nem is az emberek szavaztak, hanem szóban kellett válaszolniuk a kérdésre, majd a katonák ikszeltek a papíron. Szerhij Hajdaj, luhanszki ukrán kormányzó szerint a szakadárok elkezdték összeírni azoknak a nevét is, akik nemmel szavaztak, vagy egyáltalán nem járultak az urnákhoz. 

Óriási a készültség: Putyin is részt vehet az elcsatolási ünnepségen

Az orosz elnök is részt vehet jövő héten a szakadár területek csatlakozására tervezett ünnepségen.

De nem csak az orosz katonáktól és a szakadároktól tartanak a régiókban a civilek. Ugyanúgy rettegnek az ukrán gerilláktól is, akik kifejezetten vadásznak a kollaboránsokra és közülük számos embert likvidáltak már az elmúlt hetekben. 

A közösségi oldalakon terjedő információk szerint fotókat várnak azokról, akik elmentek az urnákhoz szavazni.

Bár a referendum eredményéhez nem sok kétség fér, ennek ellenére kérdéses, hogy mi lesz a következménye a népszavazásnak. Moszkva biztosan kinyilvánítja majd, hogy mostantól ezek a területek hozzá tartoznak, de ez aligha lassítja majd le az ukrán előrenyomulást. Viszont ezek után a Kreml odahaza azt hangoztathatja, hogy innentől honvédő háborút folytatnak és szakértők szerint a teljes mozgósítást is elrendelhetik. 

 

elcsatolás orosz-ukrán háború referendum Donbasz
Kapcsolódó cikkek