Közélet

Magángépeken, vagyonokért menekülnek az oroszok a sorozás elől

Új üzletág alakult Oroszországban: a vagyonos fiatalokat magángépeken menekítik a sorozás elől. Óriásit kaszálnak rajtuk az utazási irodák.

Akár százmillió forintnyi rubelt is elkérnek a sorozás elől menekülő, vagyonosabb oroszoktól azok az utazási irodák, amelyek egy teljesen új üzletágra álltak rá. Kibérelnek egy magánrepülőt, és horribilis jegyárat szednek be azoktól, akik nem akarnak harcolni Ukrajnában. Egy járaton akár több százmillió forintnyi rubelt is megkeresnek. 

White modern luxury business jet flies in the air above the clouds White modern luxury business jet flies in the air above the clouds. Close-up view corporate airplane White modern luxury business jet flies in the air above the clouds. Close-up view corporate airplane
Fotó: Getty Images

Az orosz fiatalok körében nem aratott osztatlan sikert Vlagyimir Putyin elnök szerdai bejelentése, amellyel részleges mozgósítást rendelt el országában. Bár a hírek szerint mindössze 300 ezer tartalékost hívnak be, akiknek volt már harci kiképzésük, a nyugati lapok szerint ezzel szemben tömegével viszik a tapasztalatlan fiatalokat a toborzóirodákba és a kiképző központokba. Már azokat, akik nem tudnak időben lelépni. Az utóbbi napokban több százezer fiatal férfi hagyta el Oroszországot, sebtében menekülve külföldre. Csak a szomszédos Kazahsztánba mintegy százezren tették át székhelyüket. A menetrend szerint közlekedő repülőkre pedig már esélytelen helyet találni. 

Országos megmozdulások és lövöldözés az orosz mozgósítások miatt

Tüntetések, óriási mértékű elvándorlás követi Putyin mozgósításról szóló bejelentését. Volt, aki le is lőtt egy toborzó parancsnokot.

Ezért is döntött úgy néhány élelmes utazási iroda, hogy kibérelnek magánrepülőket, hogy a vagyonosabb oroszokat ezeken menekítsék ki. 

Egy nyolcüléses magángép bérlése 80-140 ezer fontba, azaz 360-640 millió forintba kerül, az üléseket pedig 20-25 ezer font körüli rubelért, azaz 90-115 millió forintnyi összegért adják el

 – írja a The Guardian. Könnyen kiszámítható, hogy óriási összeget, akár több százmillió forintnyi rubelt kaszálhatnak a pilóták egy-egy úttal. 

Százával viszik be a sorozás ellen tüntetőket Oroszországban, majd kezükbe nyomják a behívót

Csak szombaton több mint 700 embert tartóztattak le a demonstrációkon 32 városban.

A lapnak nyilatkozó utazásszervező, Jevgenyij Bikov elárulta: naponta ötven új megkeresést kapnak. A megnövekedett érdeklődés miatt próbáltak szerezni nagyobb repülőket, hogy lefaraghassák az árakat, de erre esélyük sem volt, így maradnak a kisebb gépek mellett. Főleg, hogy már a menetrend szerinti járatokon is nagyot drágultak a jegyek: egy Jerevánba tartó repülőre 200 ezer rubel, azaz másfél millió forint a jegy. 

Az igénylések száma óriásit ugrott, de magángépet alig találni a piacon, mert a szankciók miatt minden külföldi tulajdonú repülőt kivittek Oroszországból

– mondta Bikov, aki szerint nem csak a gazdagok közül kerülnek ki az ügyfeleik. Vannak olyan cégek, amelyek a vállalat pénzén menekítik külföldre a dolgozóikat, azaz kifizetik a munkavállalók helyett a menekülés költségét. 

Oroszországban egyre nagyobb a félelem, hogy a Kreml a héten lezárhatja a határokat a menekülők elől. A közösségi oldalakon több videó is terjed, amelyeken a határok felé igyekvő katonai konvojok láthatók. A hírek szerint a határátkelőkön rögtönzött toborzóirodákat állíthatnak fel, és a hadköteles korú férfiakat azonnal be is sorozhatják. 

 

 

 

 

 

magánrepülő menekülés orosz-ukrán háború jegyárak Moszkva
Kapcsolódó cikkek