Nemzetközi gazdaság

Németország szerint Moszkva állhat az Északi Áramlat elleni támadás mögött

Németország és az Európai Unió vezető tisztviselői szerint szándékos szabotázs történt az Északi Áramlat gázvezetékek ellen. Szinte mindenki az oroszokra gyanakszik a támadással kapcsolatban. A hírek szerint az amerikai CIA még a nyáron felhívta rá Németország figyelmét, hogy készülhet egy ilyen támadás a vezetékek ellen.

Az orosz vezetés állhat az Északi Áramlat földgázvezetékek elleni támadás mögött a német szövetségi parlament (Bundestag) védelmi bizottságának elnöke szerint. Marie-Agnes Strack-Zimmermann szerint minél tovább tart és minél brutálisabb az ukrajnai háború, annál nagyobb a Balti-tenger medrében lefektetett vezetékek elleni szabotázshoz hasonló támadások veszélye.

Landing station for Nord Stream 2
Fotó: Jens Büttner/dpa Picture-Alliance via AFP

Nem lehet kizárni, hogy éppen Moszkva megrendelésére hajtják végre ezeket az akciókat, méghozzá azzal a céllal, hogy súlyos feszültségeket keltsenek a nyugati piacokon 

– fejtette ki a kormányzó liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa a Madsack médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RediaktionsNetzwerk Deutschland – RND).

Az RND hírportálján szerdán közölt összeállítás szerint hasonlóan értékeli a helyzetet a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter is. Szerinte 

az energetikai infrastruktúra elleni szabotázsakciók célja a félelem terjesztése.

Roderich Kiesewetter kifejtette véleményét azzal kapcsolatban, hogy Moszkva már megmutatta, az orosz földgázt közvetlenül Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszereket eszközként, az energiát pedig fegyverként használja. Ennek tükrében a minapi támadás illeszkedik az eddigi orosz mintázatba, amelynek jellemzői az állami terrorizmus és a hibrid műveletek – fejtette ki.

Kemény és hideg tél várhat Európára

A tartalékok nyári feltöltésével Európának az idei téltől valószínűleg nem kell tartania, ám ennek az árát a kontinens ipara fizeti meg.

Hozzátette, mindezek alapján valószínű, hogy a megrendelő Moszkva, a cél pedig az orosz támadás ellen védekező Ukrajna mellett kiálló európai országok lakosságának elbizonytalanítása, és az is, hogy 

világossá tegyék ezen országok vezetőinek, hogy az úgynevezett kritikus infrastruktúra elleni támadás valós veszély.

Hangsúlyozta, hogy az eset újabb figyelmeztető jel, azt mutatja, hogy egy hibrid háborúval áll szemben Európa. 

A használaton kívüli vezetékrendszereken kedden keletkezett több szivárgás egy Dániához tartozó sziget, Bornholm térségében.

A CIA szólt előre

A Der Spiegel című német lap közben arról ír, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette Németországot, hogy veszélyben lehetnek az Északi Áramlat vezetékek. Az USA hírszerző ügynöksége még a nyáron jelezte a német kormánynak, hogy Oroszország megpróbálhatja elvágni az Európába irányuló földgázellátás egyik fő artériáját. A Business Insider is megerősíti a hírt, miszerint a CIA már rég felhívta a figyelmet egy ilyen támadás lehetőségére.

Az Északi Áramlaton tapasztalt szivárgások elmélyítik az energiaválságot Európában. A főtitkára, Jens Stoltenberg közölte, hogy már felvette a kapcsolatot a dán védelmi miniszterrel, és vizsgálják a vezeték elleni szabotázs lehetőségét és körülményeit. A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen kedden kijelentette, hogy a vezetékeken észlelt üzemzavarok nem lehettek véletlenek. Szerinte biztos, hogy valaki szándékosan támadta meg őket. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell és a német kormány tisztviselői is úgy vélik, hogy szabotázs történt.

A Kreml is megszólalt kedden az esettel kapcsolatban, és 

kijelentette, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valóban szándékosan támadták meg a vezetékeket.

A dán védelmi minisztérium tájékoztatott, hogy egy Absalon-osztályú fregattot és egy szennyezés-ellenőrző hajót küldtek a szivárgás területére megfigyelés céljából. Arra figyelmeztetnek minden más hajót, hogy kerüljék el a térséget.

 

 

Németország hírszerzés támadás szabotázs Északi Áramlat Oroszország CIA Moszkva vezeték gázvezeték
Kapcsolódó cikkek