Hatalmasat pattantak kedden elért éves mélypontjukról az amerikai tőzsdeindexek szerdán, miután a brit jegybank közölte, hogy kötvényvásárlásba fog a pénzpiacok stabilizálása érdekében, ami megdöbbentően kirívó lépés a legtöbb nyugati központi bank által az megfékezése érdekében folytatott szigorú monetáris politikához képest.

tőzsde double exposure image of érem érme coin stacks on technology financial pénzügyi graph grafikon background.
Fotó: Shutterstock

A bejelentés stabilizálta a korábban az amerikai dollárral szemben rekordmélységbe zuhant angol fontot, amely a héten Liz Truss kormánya sokak által kockázatosnak tartott adócsökkentése miatt a piacok figyelmének középpontjába került. Az amerikai kincstárjegyek hozamai is több mint egy évtizedes csúcsukról jöttek vissza, enyhítve a növekvő kamatlábak miatt egyre elkeseredettebb aggodalmakat.

A Dow Jones végül 546 ponttal, azaz 1,9 százalékkal, 29 682 pontra, az S&P 500 index 2 százalékkal, 3 719 pontra, míg a Nasdaq Composite 2,1 százalékkal, 11 052 pontra ugrott.

A Dow és az S&P 500 hatnapos csökkenő szériát szakított meg. A Dow most 20, az S&P 500-as 22,8, a Nasdaq pedig 31,8 százalékkal marad el 52 hetes csúcsától.

A 10 éves amerikai kincstárjegy hozama legutóbb 3,767 százalék körül mozgott, miután előző nap 2008 óta először 4 százalék fölé emelkedett.


Az erősödés széles körű volt, az S&P 500 index 500 részvénye közül 485 drágult. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Apple 2,7 százalékkal gyengült azután, hogy a Bloomberg megírta, a cég mégsem növeli az új iPhone-ok gyártását, mivel a kereslet elmarad a várakozásoktól.

Számos technikai mérőszám azt mutatja egyébként, hogy a tengerentúli részvénypiac túladott lehet, ám a Wall Streeten sokan aggódnak, hogy még mindig nem árazódott be a cégek átlagos nyereségének várható visszaesése és a kamatemelések hatása.

A mi központi feltételezésünk, hogy kemény landolás jön év végén 

- idézte a CNBC Stanley Druckenmillert, az egyik legismertebb amerikai tőzsdegurut.