Lezuhant helikopterével Vjacseszlav Taran orosz kriptomilliárdos Villefranche-sur-Mer üdülőváros közelében, miután felszállt a svájci Lausanne-ból – számolt be a Daily Mail

Az ötvenhárom éves üzletember a harmadik vállalkozó, aki az elmúlt hetekben váratlanul meghalt. 

Tiantian Kullandert álmában érte a halál a múlt héten, míg a másik kriptomilliomos, Nikolai Mushegian megfulladt egy Puerto Ricó-i tengerparton, miután a Twitteren azt fejtegette, hogy a CIA és a Moszad megöli.  

A cikk szerint mivel Taran helikopterbalesete tiszta időben történt – állítólag egy másik utas az utolsó pillanatban mondta le a repülést – jelenleg sokan kérdőjelezik meg, hogy csupán baleset történt volna. Taran, a Libertex és a Forex Club kereskedési és befektetési platform társalapítója Lausanne-ból egy tapasztalati pilótával repült egy egymotoros H130-as helikopterrel, amikor november 25-én 13 óra körül lezuhant.

 

Nizza helyettes államügyésze, aki a helyszínen járt, azt mondta, nem zárható ki egy harmadik fél hibája sem. Egy másik ismeretlen utasnak kellett volna csatlakoznia Taranhoz a járaton, de a helyi sajtó szerint az utolsó pillanatban lemondta a csatlakozást. Tarannak – egy rendkívül sikeres offshore specialistának, aki az elmúlt tíz évben Monacóban élt – három gyermeke van Olgától, a Hello Monaco média alapítójától.

Az UNIAN ukrán hírügynökség bizonyítékra hivatkozva azt állította, hogy 

Taran „milliárdos kriptoüzletember, aki valószínűleg kapcsolatban állt az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálattal”.

A jelentés azt állította, hogy kapcsolatban áll az SVR külföldi kémügynökséggel, és felelős volt „az orosz pénzeszközök kriptovaluta-műveleti rendszerén keresztül történő mosásáért”. A francia hatóságok és az Airbus, a H130-ast gyártó hivatalos vizsgálatot indítottak a szerencsétlenség ügyében. 

Hullanak az orosz oligarchák az ukrajnai invázió megindítása óta

Az elmúlt hónapokban meredeken nőtt a rejtélyes öngyilkosságok és balesetek száma az orosz oligarchák körében. Többen a Gazpromhoz és a Kremlhez is köthetők voltak, és a közvéleményben felmerült, hogy gyanús halálesetekhez van-e köze Vlagyimir Putyinnak.

Címlapkép:  Getty Images