A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly – derült ki egy kedden ismertetett felmérés eredményeiből.

Save costs: Reduce the flow temperature of the heating system
spórolás, német
A németek kétharmada szigorú spórolásba kezdett.
Fotó: Christin Klose / DPA–TMN / DPA Picture-Alliance via AFP

A YouGov közvélemény-kutató reprezentatív kutatása azt derítette ki, hogy a németek nagy többsége megfogadta a szövetségi kormány tanácsát, és igyekszik takarékosabban fűteni:

68 százalékuk fűti az otthonát kevésbé, mint egy évvel korábban.

Minden második német háztartás sokkal kevesebbet fogyaszt, mint az előző fűtési szezonban, és minden tizedikben egészen november végéig kivártak a fűtés beindításával.

A többség – 56 százalék – azért fűt kevésbé, hogy pénzt takarítson meg, 20 százalékuk a megszokottnál kevésbé hideg időjárás miatt, 15 százalék pedig azért, hogy hozzájáruljon az energiaellátás biztonságához.

Mindössze 6 százalék azoknak az aránya, akik az éghajlatváltozás ellen szeretnének tenni a fűtés visszafogásával.

Németországban a földgáz az első számú energiahordozó a lakások fűtésében. A nagyjából 40 millió háztartás csaknem felét, 49 százalékát fűtik gázzal, és a lakások 14 százalékát ellátó távhőszolgáltatók nagy része is földgázzal működteti erőműveit.

Az utóbbi évtizedekben Oroszország volt a legnagyobb földgázszállító,

Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.

Ez Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt megváltozott, mert Moszkva fokozatosan visszafogta, majd a nyár végén leállította vezetékes szállításait, holott a háború miatt az Oroszország ellen elrendelt európai uniós szankciók nem érintik a földgáz-kereskedelmet.

A két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1. vezeték augusztus végi leállításával teljesen megszűnt a behozatal, így 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

Kártérítést követelnek a német földgázimportőrök a Gazpromtól

A nem teljesített szállítások miatt az Uniper és a RWE is kompenzációt szeretne. A Gazprom augusztusban állította le németországi szállításait.

A vezetékes orosz import kiváltását szolgálja egy sor fejlesztés, felépítenek a többi között hét tengeri terminált, amelyek cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmasak. Az első – wilhelmshaveni – terminál építését már befejezték, és a tervek szerint januárban üzembe állítják.

A szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni. A hatóság legutóbbi, hétfői  jelentése szerint a németországi gázellátás stabil, és az ellátás biztonsága továbbra is garantált, a földgáztárolók töltöttségi szintje pedig 96,98 százalékos, de a téli gázhiány elkerüléséhez szigorú takarékoskodás, a fogyasztás lehetőleg 20 százalékot elérő csökkentése is szükséges.