Elkészült Budapest legmagasabb épülete, a Mol-csoport új székháza a Budapart városnegyedben. A 120 méteresként emlegetett toronyház valójában 143 méter és toronymagasan vezeti a legmagasabb épületek rangsorát. Ezen a 96 méter magasra épült Parlamentet és az ugyanakkora Szent István-bazilikát fosztotta meg elsőségétől. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Mol Campus vezető helyét bebetonozták a legmagasabb budapesti épületek listáján, ahol az építmények között viszont csak a negyedik helyre elég az impozáns magasság. Érdekesség, hogy Budapest legmagasabb építménye, a 203 méteres Észak-Budai Hőerőmű is a vadonatúj felhőkarcoló közelében van, a Kopaszi-gát közelében. A második legmagasabb építmény ma Budapesten a Széchenyi-hegyi adótorony 192 méteres, harmadik pedig a Száva utcai adótorony 154 méteres magasságával.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Már több mint egy éve, tavaly augusztusban, a Market Zrt. generálkivitelezésében elérte legmagasabb pontját a ház.

A 28 emeletes irodaház legfelső szintjén kilátóterasz épült, amit egy olyan üvegszerkezet ölel körbe, aminek megalkotása műszaki, mérnöki és kivitelezői csúcsteljesítmény.

A Mol Campus terveit 2017 októberében mutatta be a Mol-csoport vezetősége, és a tervezői pályázaton nyertes Foster + Partners londoni építésziroda tervezője, Nigel Dancey. Az ötemeletes pódiumépülettel tervezett toronyház látványos építészeti makettjét Hernádi Zsolt a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója leplezte le, és ő mutatta be a ma megnyílt campust a sajtónak.  

Hernádi Zsolt a mai toronyház bemutatón.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A cégcsoport  fejlődését szemléltetni hivatott épületet a modern szemlélet és az egység szimbólumának szánták a korabeli közlések szerint. Az épület megvalósításában a FintaStúdió volt az angol építésziroda magyarországi partnere.

A 2018-ban elkezdett kivitelezés félidejében berobbant Covid, és az annak nyomán elrendelt tömeges home office, majd a napjainkra kialakult és szinte általánossá vált hibrid munkarend nyomán felmerült a kérdés, hogy mit kezd az olajipari vállalat azzal a 86 ezer négyzetméter alapterületű székházzal, ahová öt kerületből és 11 épületből költöznek be dolgozói. A Mol Campust 2,5 ezer irodai dolgozóra méretezték, a toronyháznak helyet BudaPart városnegyedbe pedig 30 ezer dolgozót vizionáltak a tervezők.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Mol Campus a tervezett 2021-es határidő helyett 2022 végére változatlan formában elkészült és az eredetileg tervezettnél egyetlen emelettel sem lett kisebb.

Budapest új toronyháza, Dél-Buda és a főváros látképének meghatározó, emblematikus épület lett, amely egyben a Mol történetének legjelentősebb ingatlanberuházása is – közölte a cég.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója az átadáson az MTI kérdésére válaszolva elmondta, 

az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra.

Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel.

A toronyház körül formálódó BudaPart városnegyed még körülbelül öt évig épül. A területet időközben rozsdaövezetté minősítették, ami a lakóingatlan fejlesztés szempontjából fontos, az ott épülő lakásokat ugyanis áfamentesen vásárolhatják meg a vevők.