Az E.ON Hungária csoport egy 74 milliárd forintos hálózatfejlesztési programot indít annak érdekében, hogy a jelenleginél érdemben több időjárásfüggő áramtermelő berendezést, lényegében napelemet lehessen csatlakoztatni az általa üzemeltetett elosztóhálózatra – jelentette be a társaság sajtótájékoztatóján Katona Ádám, az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

20220324 Székesfehérvár-BörgöndSajtótájékoztató keretén mutatták be az E.ON Hungária Csoport 500 millió forintos székesfehérvári transzformátorállomás-fejlesztési beruházását. A központ a város déli területét látja el plusz energiával, további fejlesztések alapját biztosítva ezzelFotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap FMH 2022.03.24. Sajtótájékoztató keretében mutatják be az E.ON Hungária Csoport 500 millió forintos székesfehérvári transzformátorállomás-fejlesztési beruházását, amely a város déli területét látja el plusz energiával, további fejlesztések alapját biztos
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tizenötezer elemi beavatkozást végeznek el

A megcélzott, 726 megawattnyi többletkapacitás körülbelül másfél paksi atomblokk teljesítményének felel meg. A tervek szerint 2026. június 30-án záruló munka költségeinek felét a társaság állja, a fele pedig a kormány előfinanszírozásával és támogatásával a Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) forrásaiból származik. A mintegy 15 ezer elemi beruházásból álló program révén az ellátásbiztonság is jelentősen nő a társaság által üzemeltetett elosztóhálózaton. A nagyobb projektek közé tartozik a Kelenföldön 3 milliárd forintból építendő új és a 2,2 milliárdból fejlesztendő bőcsi alállomás. 

E munka azonban nem most indul: a csoport az elmúlt években közel 300 milliárd forintot hasonló célú fejlesztésekre, részben önerőből, részben támogatások felhasználásával.

Előreszaladtunk a napelemes tervek teljesítésével 

Ismert, hogy a klímavédelmi célkitűzéseket segítő magyarországi támogatási rendszernek köszönhetően a vártnál sokkal nagyobb mértékben valósultak meg naperőmű-beruházások, és még több van terítéken. Ezek a létesítmények azonban nem termelnek folyamatosan, és a működésük sem jelezhető pontosan előre, hatalmas feladatot támasztva a villamosenergia-rendszer azon szereplőinek, amelyek a rendszer egyensúlyáért, vagyis azért felelnek, hogy mindig pontosan annyi áram jusson a hálózatokba, amennyire kereslet van. A hazai beépített háztartási méretű napelemes rendszerek és az ipari naperőművek együttes beépített kapacitása múlt év végén meghaladta a 4000 MW-ot, a paksi atomerőműének a kétszeresét. (A 2030-ig kitűzött cél 6000 MW.) Olyan léptékben jelentkeznek az új csatlakozási igények, amelyek az E.ON-t hasonló súlyú fejlesztésekre készteti.

Nem kell megvárni az uniós forrás megérkezését

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára üdvözölte a társaság most induló programját, hangsúlyozva, hogy a helyben előállított és terített villamos energiának nagy jelentősége van az ország számára. Közölte, hogy az említett, 50 százalékos önerővel igénybe vehető uniós RRF-forrás terhére Magyarország számára már 163 milliárd forintnyi támogatást hagytak jóvá, a kormány pedig úgy döntött, hogy e pénzek beérkezéséig előfinanszírozza a beruházók érintett költségeit.