A fehérorosz Arina Szabalenka 6:4, 3:6, 6:4-es győzelmével ért véget a teniszezők idei első Grand Slam-tornája, a melbourne-i Australian Open. A pályafutása első GS-trófeáját ünneplő, 24 éves sportoló sírva ünnepelte, hogy nyert az orosz származású, ám kazah színekben versenyző Jelena Ribakina ellen. A bajnoknő 2 975 000 ausztrál dollárt, a vesztes 1 625 000 ausztrál dollárt vihet haza, azaz körülbelül 750 és 411 millió forintot.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 28: Aryna Sabalenka celebrates after winning a point in the Women’s Singles Final match against Elena Rybakina of Kazakhstan during day 13 of the 2023 Australian Open at Melbourne Park on January 28, 2023 in Melbourne, Australia.
Fotó:  Cameron Spencer / Getty Images

Szabalenka semleges színekben indult, hiszen az orosz és fehérorosz teniszezők csak így vehettek részt a tornán – tavaly Wimbledonban viszont még így sem, a háború miatt kizárták a két ország sportolóit. A fehérorosz klasszis ezzel kapcsolatban még az Australian Open előtt olyan nyilatkozatot tett, amelyet azóta is sokan ismételnek.

Rendben, eltiltottak minket Wimbledonból. És mi történt? Semmi. Tényleg szörnyű, ami zajlik, a háborút nem támogatja senki. Senki. Ha sportolóként állandóan erről kell beszélnünk, az egyáltalán nem segít. Ha tehetnénk valamit a békéért, nem gondolkoznánk egy percet sem, de nem tehetünk semmit. Rendszeresen büntetik az orosz és fehérorosz sportolókat, de ez segít a háború lezárásában? Mit várnak tőlünk, kiabáljunk a mérkőzések közben, hogy békét akarunk?

– fakadt ki Szabalenka.

Érdekesség, hogy Wimbledonban végül éppen Szabalenka melbourne-i ellenfele, Ribakina nyert – bár kazah színekben, az orosz szövetség mégis sajátjaként ünnepelte sikerét.

Az ukránok panasza miatt kitiltották az orosz zászlókat az Australian Openről

Az ukrán nagykövet panasza nyomán kitiltották az elmúlt két hétben az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont Melbourne Parkból és környékéről az orosz, valamint fehérorosz zászlókat.