Kartellgyanúba keveredett a Las Vegasi szállodaüzemeltetők egy része, miután számos vendég gyanút fogott, nem elég, hogy a rulettasztaloktól is jó eséllyel üres zsebbel kell távozniuk, még a szállásért is irreálisan magas árat kérnek mostanában. A gyanú szerint az üzemeltetők mesterségesen tartják magasan a foglalási árakat, hogy igaz-e a vád, arról egy szövetségi bíróság hivatott dönteni, a keresetet ezen a héten be is nyújtották ellenük.

Panoramic View of Las Vegas Nevada at night with neon from Paris Eifel Tower view spot.
Fotó: Getty Images

A nevadai szövetségi bíróságon benyújtott kereset szerint a Caesars Entertainment, a Treasure Island, a Wynn Resorts Holdings és az MGM Resorts International közös árképzési algoritmusokat használt ahelyett, hogy egymástól független árképzéssel jelent volna meg a piacon – írta a Fortune.

A Cendyn Group vendéglátóipari technológiai vállalat és annak leánya, a Rainmaker Group  amely az algoritmusokat biztosítja, szintén az alperesek közt szerepel.

A keresetet egy floridai és egy Washington állambeli lakos nevében nyújtották be. Ebben azt állítják, hogy az érintett szállodaüzemeltetők megosztották egymással a foglaltsági adatokat és a rendelkezésre álló szobák számát, így egyértelműen sérült a kereslet-kínálat dinamikája. Az MGM Resorts szóvivője szerint az ellenük felhozott vádak tele vannak pontatlanságokkal, a többi érintett nem akart nyilatkozni.

Az alperesek több mint két tucat hotelt üzemeltetnek a Las Vegas Stripen. Ez a a Las Vegas Boulevard déli szakaszának közel hét kilométeres része, itt található Las Vegas nagy szálloda-kaszinó komplexumainak többsége. Habár a Strip nem közvetlenül Las Vegas Cityben található, hanem attól délre, Paradise és Winchester nevű városokon át húzódik, mégis teljes egészében Las Vegasszal azonosítják. 
A világ számos nagy szállodája, kaszinója és üdülőkomplexuma található meg a Stripen, amely a modern építészetéről, fényeiről és a látnivalók széles skálájáról ismert, köztük a Caesars Palace, a Harrah’s, a Wynn és az MGM Grand. 

Évente 42 millió látogató keresi fel ezeket a hoteleket.

 

Alan Feldman, az MGM Resorts korábbi vezetője, aki jelenleg a Las Vegas-i Nevada Egyetem Nemzetközi Szerencsejáték Intézetének munkatársa, elmondta, hogy a szállodák, légitársaságok és autókölcsönző cégek természetesen figyelik a konkurencia árait, aztán eldönthetik, hogy alájuk mennek, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják, de azt nem tudja elképzelni, hogy egyeztetések történnek az árazásról.  

A Las Vegas Review-Journal beszámolója szerint a Strip átlagos napi szobaárai 2022-ben rekordmagasságot értek el, és októberben, a kongresszusoktól sűrű hónapban meghaladták a 200 dollárt éjszakánként.