Megemelte kamatait a világ legnagyobb gazdaságának jegybankja, és a piacokon most azt várják, sajtótájékoztatóján jelez-e az eddig vártnál kevésbé szihorú politikát Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. 

Jerome Powell, chairman of the US Federal Reserve, speaks during a news conference following a Federal Open Market Committee (FOMC) meeting in Washington, DC, US, on Wednesday, Dec. 14, 2022. The Federal Reserve downshifted its rapid pace of interest-rate hikes while signaling that borrowing costs, now the highest since 2007, will rise more than investors anticipate as central bankers seek to ensure inflation keeps cooling.
Fotó:  Al Drago / Bloomberg via Getty Images
A Nasdaq részvényindex megszaladt: még sok szó esik róla, miért tetszettek a Fed kommentárjai a részvénypiacnak                Forrás: Stooq.com

21.15 Vége a sajtótájékoztatónak.

21.12 Óvatos lesz a Fed, mielőtt győzelmet kiált.

21.07 Ha a gazdaság a vártnak megfelelően halad, nem látok előre kamatcsökkentést 2023-ban – mondja Powell.

A forintra sem maradt el a hatás: 390-en túl erősödött az euró ellenében   Forrás: Stooq.com

21.02 Itt van: a forint is áterősödött a 390-es szinten az euró ellenében.

Ezt csinálta ma a dollár az euró ellen: a Fed kommentárjai hatására kilenchavi mélypontra gyengült   Forrás: Stooq.com

21.01 A globális kép javult, a viszont nagyon erős maradt. Powell lát olyan tényezőket, amelyek gazdasági növekedéshez vezethetnek idén.

20.56 Az áruk árazásában különösen látszik a dezinfláció. A szolgáltatások magjában, az otthonárak kiszűrésével, még látnunk kellene ugyanezt. A szolgáltatások inflációjának csökkenéséhez jobb munkaerőpiaci egyensúlyra volna szükség. Még mindig azt gondoljuk, van út a gazdaság könnyű landolásához – mondta Powell.

20.53 Márciusban megvizsgáljuk az új előrejelzéseket. Powell nem kívánt részletes választ adni a kérdésre, hogy esetleg megáll-e a Fed, és megvárja mi lesz, mielőtt esetleg még tovább emelne. „Nem vizsgáljuk” – mondta.

20.50 Van még néhány kamatemelés előttünk az FOMC szerint a szünet előtt. A 10 éves állampapír hozama eközben 12 bázispontot esett 3,411 százalékra, ez jelentős változás. Pedig Powell azt is mondta, még az se kizárt, hogy a decemberben előrejelzett 5,1 százalékos szint fölé emeljék a kamatokat.

20.48 Csökkennek az amerikai államkötvényhozamok. 

20.45 A májusi kamatülést illetően Powell „nem érez nagy bizonyosságot”. A Fednek nincs késztetése, vágya túlszigorítani.

20.42 Eközben az Nasdaq 100 részvényindex és az S&P 500 is szépen pozitívba fordult. Különösen a kamatérzékeny technológiai papírokkal telített Nasdaq. Az euró azonban újabb kilenc hónapos csúcsot ütött a dollár ellenében, már az 1,1-es szintet közelíti. A forintnak még nem segít, de ez változhat.

20.40 A szolgáltatásokban még egy darabig nőhet az mielőtt visszafordul. Jó látni, hogy a dezinflációs folyamat előrehalad. A munkaerőpiac azonban nem lazul.

20.37 Kezdődnek a kérdések.

20.35 Időbe telik, amíg a szigorítás eléri teljes hatását. A szigorítási pályán maradnak, amíg „el nem végezték a munkát”, lazításról korai lenne beszélni. Erősen elkötelezettek, hogy levigyék az inflációt a célra. Továbbra is adatvezéreltek lesznek a döntések.

20.32 A gazdaság lelassult tavaly, a fogyasztási kiadások növekedése mérsékelt, nőttek a jelzálográták, látszik a hatás a befektetéseken is. Ugyanakkor a munkaerőpiac rendkívül feszes. Nagyok a béremelések. Az infláció jelentősen a cél felett maradt, és nehézségeket okoz az amerikaiaknak. A Fed elkötelezett maradt, hogy visszatéríti két százalékos céljához. 

20.30 Powell elkezdte sajtótájékoztatóját.