Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke, és más amerikai hatóságok is megerősítették, hogy a Csendes-Óceán fölött lelőtték azt a gyanús léggömböt, amely csütörtök óta sodródik az ország légterében- írja a Reuters. 

Chinese spy balloon flying above Charlotte
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Korábban az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala lezárta a Myrtle Beach-i és két másik közeli repteret, valamint a dél-karolinai légtér egy részét a polgári járatok elől nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Ekkor már sejteni lehetett, hogy a Pentagon készül a ballon lelövésére, miután korábban Washington az amerikai légtér nyílt megsértéseként értelmezte a Peking által balesetnek minősített eseményt. 

A Pentagon szerint a katonai akcióra Joe Biden elnök adta ki a felhatalmazást, valamint azt is hangoztatták, hogy az eszközt Kína egyértelműen kémkedés céljából küldte az amerikai légtérbe. 

A Pentagon szerint meg a lépéssel meg kellett várni, hogy a léggömb a dél-karolinai partok mentén a víz fölé érjen, hogy a földre hulló roncsok nehogy kárt, vagy sérülést okozzanak. 

A gyanús léggömböt még csütörtökön fedezték fel az Egyesült Államok légterében, az ügy azóta heves politikai vihart kavart, hiszen az amerikaiak Kínát vádolták meg kémkedéssel, amit Peking hevesen tagad. A kínaiak szerint egy polgári, meteorológiai méréseket végző léggömb került tévedésből az Egyesült Államok légterébe. A feszültség azonban tovább fokozódott azzal, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette: elhalasztja a hétvégére tervezett pekingi útját. Vasárnap egy újabb léggömböt is felfedeztek, ezúttal Latin-Amerika fölött. Ennek sorsáról egyelőre nincsenek hírek.