Extra

Jelentős pusztítást okozott a törökországi földrengés – videó

Hatalmas földrengés rázta meg Törökország középső és Szíria észak-nyugati részét. Több száz épület dőlt össze, sok száz halott és sebesült van. A mentőcsapatok túlélők után kutatnak a romok között.

Törökország középső és Szíria északnyugati részén pusztított egy 7,8-as erősségű földrengés hétfő hajnalban. Legalább 300 halott és több száz sebesült van a területen. A térségben épületek százai omlottak össze, a mentőcsapatok túlélők után kutatnak a romok alatt.

Syrian rescuers (White Helmets) retrieve an injured man from the rubble of a collapsed building  follwoing an earthquake, in the border town of Azaz in the rebel-held north of the Aleppo province, early on February 6, 2023, - At least 42 have been reportedly killed in north Syria after a 7.8-magnitude earthquake that originated in Turkey and was felt across neighbouring countries. (Photo by Bakr ALKASEM / AFP)
Fotó: Bakr Alkasem / AFP

A földrengés akkora volt, hogy a hatását még Cipruson és Libanonban is érezni lehetett – írta a Reuters.

A török katasztrófavédelem több mint 280 halottról és 440 sebesültről számolt be. Szíriában több mint 230 áldozatról számoltak be és legalább 600 sebesültről. A hatóságok repülőgépeken szállítják a mentőcsapatokat a helyszínre, mind a két ország nemzetközi segítséget kért.

 

Szemtanúk szerint a földrengés pánikot keltett a térségben. A jelentések arról szólnak, hogy Damaszkuszban és több libanoni városban az emberek az utcákra menekültek az épületekből, mielőtt azok összedőlnének.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan közölte, hogy az Egyesült Államok aggódik a földrengés miatt, és figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Felvettem a kapcsolatot a török ​​tisztviselőkkel, hogy jelezzem, készek vagyunk minden szükséges segítséget megadni 

– mondta Sullivan.

A földrengés körülbelül egy percig tarthatott, amelyik épület nem dőlt össze, annak az ablakai törtek be. Több városban jelentős volt a pusztítás. A rengéseket az epicentrumtól 460 kilométerre, Ankarában is érezni lehetett, de ott nem történt kár.

Törökország a világ egyik leginkább legföldrengésveszély országa. 1999-ben egy 7,6 erősségű rengésben 17 ezer ember vesztette az életét. A legutóbbi nagyobb eset 2011-ben volt, amikor egy földrengés hatalmas pusztítást okozott a keleti Van városban, ahol több mint 500 haltak meg.

 

 

Törökország földrengés katasztrófa
Kapcsolódó cikkek