Órákkal a hajnali, több mint 1200 halálos áldozatot követelő rengés után újabb erős földmozgást jelentettek hétfőn Szíriából és Törökország délkeleti részéből. A természeti katasztrófa jelentős pusztítást végzett a térségben.

Earthquakes jolts Turkiye's provinces
MALATYA, TURKIYE - FEBRUARY 06: Search and rescue works continue after a 7.4 magnitude earthquake hit southern provinces of Turkiye, in Malatya, Turkiye on February 6, 2023. The 7.4 magnitude earthquake jolted Turkiye’s southern province of Kahramanmaras early Monday, according to Turkiye’s Disaster and Emergency Management Authority (AFAD). It was followed by a magnitude 6.4 quake that struck southeastern Gaziantep province. A third earthquake with a 6.5 magnitude also hit Gaziantep. Earthquakes had affected several provinces including, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis and Sanliurfa. Volkan Kasik / Anadolu Agency (Photo by Volkan Kasik / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Törökország földrengés
Újabb földrengés rázta meg Törökországot.
Fotó: Volkan Kasik

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) Törökország középső részén 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt, magyar idő szerint fél 12-kor.

Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás 7,5-es erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal Kahramanmaras tartománya volt. Ez az epicentrum körül-belül 130 kilométerre található az első földrengés magjáról.

Szakértők szerint a második földrengés nem utórengés volt, hanem független az első rengéstől. 

A szíriai állami média szerint az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs hír.

Fotó: MTI

A rengés olyan brutális erejű volt, hogy Olaszországban szökőártól tartottak, és attól féltek, hogy a tengerparti településeket letarolja az árhullám. Végül elmúlt a veszély, és visszavonták a szökőárriadót.

A természeti katasztrófát követően több ország is részvétét fejezte ki, és humanitárius segélyt is felajánlott. A török labdarúgó válogatott korábbi legendás kapusa, Volkan Demirel sírva kért segítséget hazájának.

Az EU és a felajánlotta a segítségét a földrengés sújtotta területeken

Az több vezető tisztségviselője, illetve a NATO főtitkára is szolidaritásáról és részvétéről tájékoztatta Törökországot, valamint Szíriát. Az EU vezetői közölték, hogy már útnak is indították a mentőcsapataikat a katasztrófa sújtotta térségbe. Törökország középső és Szíria északnyugati részét egy 7,8-es erősségű földrengés rázta meg. Rengeteg a halott és a sebesült.