A hosszasan gyengélkedő forint már a tavalyi nyár első fele óta relatív stabilan a 395 és 410–415 közti sávban mozgott, azaz ennyit kértek egy euróért a devizapiacon. Később is csak akkor ugrotta meg a 430-as szintet a magyar fizetőeszköz, amikor a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, véget vet az alapkamat emelési ciklusnak, és előreláthatóan hosszabb ideig nem változtat a 13 százalékos szinten. Majd amikor 18 százalékra srófolták a monetáris vezetők a pénzpiac számára irányadó kamatot, belátható időn belül sikerült 385–390 forint közé szorítani a közös uniós deviza árfolyamát, ami a nemzeti valutánk tartós erősödését produkálta.

20220308 BudapestPénzváltó    Fotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet Pénzváltó   20220308 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Budapesti valutaváltó – ezekben általában jobban váltják a forintot. Fotó: Bach Máté

Ez kétségtelenül jelentős változás a korábbi forintárfolyamokhoz képest, viszont 

a piaci elemzők – egy kivételével, aki a hazai fizetőeszköz 380 forintos euró körüli tartós árfolyamát is elképzelhetőnek tartotta 2023 elejére – sorra 400 forintra „lőtték be” az euró-forint kurzust. 

Igaz, múlt hét végére gyengült a forint, nem talált magára hétfő kora délutánra sem, és maradt bőven a 390-es szint felett. Ezzel közel van ahhoz, hogy rövid távon tényleg megtörjön a forint erősödő trendje.

Ugyanakkor ez még mindig az a szint, amelyen érdemes forintért eurót vásárolni. Nyilván összegtől függően – de semmiképpen sem a teljes megtakarításunkat –, akár utcai pénzváltónál, ahol általában a legolcsóbban jutunk a valutákhoz. Különösen, ha egyre távolabb jövünk a ferihegyi repülőtérről vagy a frekventált belvárostól. 

Ennél a megoldásnál, ahol minden pénzváltó biztonságos, mert valamennyi mögött egy pénzügyi intézmény áll, egy probléma állhat elő: nincs annyi euró készpénzben a helyszínen, amennyit az ügyfél váltani szeretne. 

Ezért előre meg kell rendelni, ebben az esetben viszont fennáll a veszélye annak, hogy másnapra megváltozik az árfolyam. Magasabb összegre viszont kaphatunk még egy-két forint kedvezményt is.

Aki komolyabb összeget, a nagyobb megtakarításának egy részét szeretné euróra váltani, és azt eurószámlán helyezné el, annak érdemes az interneten elérhető kalkulátorok segítségével kiszámolni, hogy a számára kívánatos feltételek mellett melyik banknál a legjobb a váltás, a számlavezetés és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások. 

Attól azonban óva intenek a szakértők, hogy valamennyi megtakarításunkat euróra váltsuk.

Minél sokszínűbb a befektetési portfóliónk, annál biztonságosabb – szól a már-már közhelyszerű mondás. –  Ha pedig már eurószámlát nyitottunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a számításból az euróalapú inflációkövető állampapírokat – tanácsolja Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője, vezető szerkesztője. Szerinte ezzel az eurós befektetésünkön a forintárfolyamtól függetlenül is kereshetünk, hiszen az eurózónában is jelentős az és a Prémium Euró hozama ezt követi. 

Most ugyan kissé gyengült a forint, de még mindig tartja magát. Szeptember elején 75 bázispontos újabb kamatemelést hajtott végre az Európai Központi Bank (EKB). A gigantikus kötvényvásárlási programhoz azonban nem nyúltak hozzá, az EKB továbbra is azt tervezi, hogy a lejáró papírokból származó pénzt újra befektetik, legalább 2024 végéig

– emlékeztetett a szakember a frankfurti központi intézmény korábbi közlésére.