Romániai céggel kötött együttműködési megállapodást a Budapesti Értéktőzsdén tavaly decemberben debütált Astrasun Solar – közölte a honlapján a naperőműveket fejlesztő és üzemeltető magyar társaság.

ASTRASUN Solar
napelem, park
Fotó: Astrasun Solar

A Green Energy Ortisoara S. R. L.-lel megkötött együttműködés keretében a felek a romániai Temes megyében indítanának napelempark-fejlesztési projektet egy 900 hektáros területen, amely műszaki szempontból alkalmas napelemes erőművek fejlesztésére, illetve építésére. 

A fejlesztési projektet egy vagy több később megalapítandó közös tulajdonú projekttársaságon keresztül kívánják megvalósítani, amelyekben az Astrasun 80 százalékos, a Green Energy pedig 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd.  

A beruházás célja, hogy a területen – a műszaki, üzleti, finanszírozási és jogi lehetőségeik függvényében – minél nagyobb naperőművi kapacitást fejlesszenek. A létrehozható kapacitás mérete a tervezési folyamat során lesz megállapítható, a projekt kivitelezésének finanszírozása pedig a rendelkezésre álló pénzpiaci, tőkepiaci és támogatási forrásoktól fog függeni. Erre figyelemmel az előzőekben felsorolt körülményeket – elsősorban a lehetséges finanszírozási mixet – a felek a következő időszakban aktívan megvizsgálják, és ezt követően határoznak arról, hogy a területen milyen ütemezésben milyen kapacitású napelempark-fejlesztést fognak megvalósítani.

A cég tájékoztatása szerint a terület használatára feljogosító bérleti szerződéssel kapcsolatos tárgyalások még nem zárultak le. A tervezetthez hasonló napelempark-fejlesztés jellemzően egy év projekt-előkészítést, majd ezt követően két-három éves kivitelezést igényel. 

A két együttműködő vállalat a fenti tényezők függvényében hoz majd döntést arról is, hogy a fejlesztésre kerülő projektet (részben vagy egészben) értékesíteni fogják-e, vagy tartósan üzemeltetik.