Közélet

A miniszter megmondta, mit tesznek Putyinnal, ha német földre teszi a lábát

Németországnak nem is lenne más választása, mint betartani a Nemzetközi Büntetőbíróság határozatát, amely háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ellen.

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter újságírói kérdésre közölte, végrehajtják a letartóztatási parancsot Vlagyimir Putyin  ellen, ha német földre teszi a lábát – erről az ukrán Pravda ír németországi források alapján.

Fotó: AFP

A tárcavezető szerint Németországnak nem is lenne más választása, mint betartani a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) határozatát, amely háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen.

Putyin ironikus meglepetése: feltűnt egy városban, amit épp egy éve romboltak porig az oroszok

Ez az első alkalom, hogy a tavaly kirobbant háborúban megszállt területek egyikén feltűnt az orosz elnök. Vlagyimir Putyint tájékoztatták az orosz erők, hogy miként építik újra Mariupolt, amit épp ők bombáztak le.

Oroszországon kívül tehát letartóztathatják és bíróság elé állíthatják Putyint, igaz, csak azokban az országokban, amelyek ratifikálták az ICC római statútumát. Érdekesség, hogy bár Joe Biden üdvözölte a döntést, és ugyancsak háborús bűnökkel vádolta az orosz elnököt, az Egyesült Államok nincs az említett 123 ország között.

 

orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Nemzetközi Büntetőbíróság elfogás
Kapcsolódó cikkek