Hamarosan módosulhat a KRESZ, hogy szabályozzák az elektromos rollerek használatát. „Megfogalmaztuk módosító javaslatunkat, készen vagyunk” – mondta a Magyar Nemzetnek Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

Az elektromos rollerekre vonatkozó KRESZ-módosítás szerint a 25 kilométer per órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak. A tervezet elkészült, és átkerült a Lázár János vezette közlekedési minisztériumhoz – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki szerint célszerű lenne az általános iskolákban bevezetni a közlekedési alapvizsgát.

A KRESZ-módosítást ez év első felére tervezték, ám a kormányzati átalakítások okán a már elkészült tervezet átkerült az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz, a végleges döntés Lázár János miniszter kezében van.

Az elektromos rollerekre vonatkozó szabályozás illeszkedni fog az uniós nagyvárosokban már életbe lépett formulához.

A huszonöt kilométer per órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra. Jelenleg Európában így van mindenhol, mi ezt követjük

– emelte ki lapunknak Révész Máriusz. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a szabályok a kis sebességű e-rollerekre, segwayekre és a rollermegosztó szolgáltatások eszközeire vonatkoznak. A gyors rollerek más szabályozás alá esnek: ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer per órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd.