A Magyar Állami Operaház élére újból kiírt főigazgatói pályázat 2023. március 28-án jár le, tehát kedd 17 óráig, a munkaidő végéig kell bevinni pályázatot. 

Rost Andrea operaénekes, aki nemrégiben Csák János kulturális és innovációs miniszternél is járt, beadja a pályázatát, illetve nagy valószínűséggel pályáz Miklósa Erika operaénekes is

– írja az Index.  

ROST Andrea
Budapest, 2022. december 20.Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes énekel a Dankó Rádió 10. születésnapja alkalmából tartott koncerten, a Dankó 10 gálán a Magyar Zene Házában 2022. december 20-án.MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI & Unger Tamás / Vas Népe

Az első és legbiztosabb jelentkező a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter, aki az Indexnek már az új pályázat kiírásakor elmondta, hogy ismét indul, kiegészítve a korábbi pályaművét a minisztérium által kért, a kulturális területet érintő energetikai és finanszírozási helyzetre vonatkozó elképzelésekkel. 

Legutóbb az Opera jövő évadjának meghirdetésekor erősítette meg a portálnak, hogy nincs B terve.

Az Index cikke szerint szakmai berkekben még legalább további három lehetséges pályázó lesz: 

Kesselyák Gergely, az Opera első karmestere, aki volt már az Opera fő-zeneigazgatója is, Vadász Dániel jogász és énekes és Aczél András rendező.

Szóba került még Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, Magyarországon élő karmester, zongoraművész neve is lehetséges pályázóként. 

A lap információi szerint a bizottság tagjai : Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rátóti Zoltán színművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, aki korábban a nemzeti kulturális örökség minisztere volt, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár és Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke.