Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy a koszovói kormány erőt alkalmazott a fennhatósága alatt álló terület északi, szerb többségű részén – közölte az amerikai külügyminiszter pénteken. Antony Blinken közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a koszovói hatóságok az Egyesült Államok és Koszovó európai partnereinek tanácsa ellenére léptek fel erővel.

Tension mounts in Kosovo as local Serbs in Zvecan clash with police
Fotó: AFP

Észak-Koszovó szerbek lakta részén a szerb nemzetiségű lakosság egy csoportja blokádot állított egyes önkormányzati épületek elé, a tiltakozók ellen a rendőrség könnygázt is bevetett pénteken.

Az amerikai közlemény szerint a hatósági intézkedés nagymértékben és szükségtelenül élezte ki a feszültségeket, aláásva a nemzetközi erőfeszítéseket a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálása érdekében, ezért arra szólítják fel Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy változtasson politikája irányán.

Tension mounts in Kosovo as local Serbs in Zvecan clash with police
Fotó: AFP

A legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségét Vucic

Ismét forrnak az indulatok Koszovóban. Aleksandar Vucic szerb elnök a legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségi szintjét, miután arról érkeztek hírek, hogy a koszovói különleges rendőri erők a szerb lakossággal szemben erőszakosan lépnek fel Zvecanban, Zubin Potokban és Leposavicban.