Negatív meglepetésként érkezett a hír május 24-én az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK), hogy június 1-jétől új Prémium sorozatok kerülnek forgalomba az addig még elérhető két sorozathoz képest alacsonyabb kamatozással. A lakossági állampapírkínálat átalakítása ezzel a döntéssel – egy időre – a legvonzóbb lakossági kötvénnyé teheti a Bónusz Magyar Állampapírt.

Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
Eddig sem volt fárasztó munka a PMÁP-forgalmazás: jöttek a vevők maguktól. Fotó: Szabó Miklós / Mediaworks

Az ÁKK tehát a jelenlegi 15,25 és 16 százalékos éves kamatozású inflációkövető papírokat 14,75 és 15,5 százalék éves kamatot fizető sorozatokra cseréli, a forgalomban lévő Bónusz Magyar aktuális kamata az utóbbiaknál viszont így már magasabb: 15,9 százalék, de mivel a kamatozása nem évente, hanem háromhavonta változik, várhatóan csak ideig-óráig marad érvényben a kamatelőny.

Aki még a magasabb kamatprémiummal forgó PMÁP-okból vásárolna, arra utoljára május 31-én (szerdán) adhat megbízást. 2023 első négy hónapjában a lakosság összesen 1540 milliárd forintért vett PMÁP-okat, több sorozatból. A messze a legnépszerűbb, bár van egy hátulütője, erről itt írtunk

Új lakossági állampapírok jönnek csökkenő kamatprémiummal

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) szerdán újabb Prémium Magyar Állampapír-sorozatokat (PMÁP) – 2028/L és 2031/I – hirdetett meg a lakosság részére, amelyeket 2023. június 1-jétől lehet megvásárolni.

A még szerdáig kapható, hosszabb futamidejű PMÁP-ból május közepéig 326 milliárd forintért vettek a magyar lakossági megtakarítók, tették ezt ultrarövid idő alatt: a 2030-ban lejáró 2030/J sorozatszámú kötvényt ugyanis csak két hónapja lehet elérni. A rövidebb párja (2027/K) január 20-tól volt kapható, május közepéig ebből 530 milliárd forint megtakarítás keletkezett.

A most forgalmazott Bónusz Magyar Állampapír éves kamata a július 21-i kamatfordulóig még 15,9 százalék, a következő három hónapra érvényes kamat még nem ismert. A befektetőknek a kamatforduló előtti utolsó négy ÁKK-aukciót érdemes figyelniük, azon belül a 3 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyekét: a Bónusz kötvény kamata ezeknek az aukcióknak az átlaghozamából adódik össze, megfejelve 1 százalékpont kamatprémiummal. 

Megtakarítói szemmel a trend kedvezőtlen, a négy legutóbbi 3 hónapos aukción rendre csökkent az átlaghozam, 

ha ma kellene megállapítani a Bónusz kötvény kamatát, akkor 14,3 százalék lenne a kamatbázis és 15,3 százalék a prémiummal kiegészített kamatláb – tehát ha a befektetők kamatelvárása nem indul ismét fölfelé a következő mintegy két hónapban, akkor a 2026/O papír is valamivel alacsonyabb kamatozással mehet tovább. A jelenleg elérhető Bónusz papírt február 22. óta értékesítik, a hónap közepéig 139 milliárd fogyott belőle.