Közélet

Prigozsin: a Wagner csak akkor indul ismét harcba, ha az orosz sereget már nem bohócok irányítják

A Wagner csoport kivonult Bahmutból, és átadta az állásait az orosz reguláris haderőnek. A város tíz hónapig tartó ostroma alatt Jevgenyij Prigozsin többször is éles kritikával illette az orosz katonai vezetést.

A Wagner csoport zsoldosai addig nem fognak fegyvert, ameddig az orosz reguláris haderőt bohócok vezetik – fogalmazott egy interjúban Jevgenyij Prigozsin. A zsoldossereg alapítójának belpolitikai csatározása a moszkvai vezetéssel, különösen Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, folytatódik.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-BAKHMUT
This video grab taken from a handout footage posted on May 20, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin holding a Russian national flag in front of his soldiers holding Wagner Group's flags in Bakhmut, amid the Russian invasion of Ukraine. Russia's private army Wagner claimed on May 20, 2023, the total control of the east Ukrainian city of Bakhmut, the epicentre of fighting, as Kyiv said the battle was continuing but admitted the situation was "critical". Bakhmut, a salt mining town that once had a population of 70,000 people, has been the scene of the longest and bloodiest battle in Moscow's more than year-long Ukraine offensive. The fall to Russia of Bakhmut, where both Moscow and Kyiv are believed to have suffered huge losses, would have high symbolic value. (Photo by Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Bahmut ostroma az orosz belpolitikai életben szimbolikus jelentőségű lett az elmúlt hónapokban. Szergej Sojgu védelmi miniszter a Wagner csoport alkalmatlanságát hangsúlyozta a városért folytatott hiábavaló harccal, miközben Prigozsin Vlagyimir Putyinnak akarta bizonyítani Bahmut bevételével, hogy képes arra, amire a reguláris haderő nem: valódi sikert elérni Ukrajnában.

Felszárad a sár Ukrajnában, indulhat az ellentámadás

A szokatlanul esős tavasz véget ért Ukrajnában, kisütött a nap, és 25 fok körül alakul az átlaghőmérséklet. A sár lassan felszárad, ami azt jelenti, hogy a páncélos hadviselés ismét elindulhat. Kijev csak erre várt, hogy elindítsa a régóta ígért ellentámadást.

Végül a tíz hónapig tartó harcban a Wagner ereje jócskán megcsappant, de így is sikerült a börtönökből toborzott csoporttal elfoglalni Bahmutot. Prigozsin közölte, hogy június 5-re az utolsó zsoldosa is távozik a városból.

Ha az orosz hadsereget bohócok vezetik, akik csak a húsdarálóba küldik a katonákat, akkor az én embereim nem vesznek részt ebben a harcban

– mondta Jevgenyij Prigozsin. Hozzátette, a régóta tartó harcok után egy hónap pihenőt kért az embereinek olyan táborokban, amelyek távol vannak a fronttól, de a védelmi minisztérium erre nem adott nekik engedélyt.

 

Jevgenyij Prigozsin wagner reguláris haderő Ukrajna védelmi miniszter
Kapcsolódó cikkek