Közélet

Zelenszkij szerint Ukrajna készen áll az ellentámadásra, Amerika elégedett

Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárásának köszönhetően kiváló alkalom nyílik az ukrán offenzívára. Zelenszkij optimista, az amerikaiak pedig minden segítséget megadnak neki.

Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az oroszok által korábban megszállt területeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journalnak: „Erősen hiszünk a sikerünkben. Nem tudom, hogy mennyi időbe telik majd, de miénk lesz a győzelem, készen állunk rá.” 

Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárásának köszönhetően kiváló alkalom nyílik az ukrán ellentámadásra.
Fotó: MTI / AP / Libkos

A Reuters beszámolója szerint Zelenszkij a múlt hónapban azt mondta, hogy Ukrajnának meg kell várnia, amíg több nyugati páncélozott jármű érkezik az offenzíva megindítása előtt. Az ukrán államfő egyelőre diplomáciai úton igyekszik fenntartani a nyugati támogatást, elsősorban több katonai segélyért és lőszerért lobbizik. A Reuters úgy véli, az elmúlt hetek csapadékmentes időjárásának köszönhetően kiváló alkalom nyílik az ellentámadásra. 

A brit Guardian eközben arról ír, hogy az Amerikai Egyesült Államok elégedett Ukrajna felkészültségével, és úgy gondolja, a szövetségesekkel együtt megfelelő katonai segítséget nyújtott neki a rohamhoz. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, a légvédelmi rendszerek mellett ehhez az ukránoknak páncélozott járművekre, tüzérségre, lőszerekre és kiképzésekre van leginkább szükségük. Kirby ezenkívül azt is jelezte, Amerika a közeljövőben is kész lesz minden támogatást megadni Ukrajnának. 

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA korábbi igazgatója, David Petraeus egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, az ukránok ellentámadása mindenkit lenyűgöz majd. 

 

Volodimir Zelenszkij kiváló alkalom Ukrajna ellentámadás Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek