Megpecsételheti az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő a Panama-csatorna sorsát a klímaváltozás, és ez hatással lesz az egész világkereskedelemre, amelynek hatalmas lökést adott az átjáró 1914-es átadása. A hajóknak ezután nem kellett megkerülniük Dél-Amerikát, a viharos és veszélyes Horn-fokot, amely évszázadokon keresztül volt a megszámlálhatatlanul sok hajó és több ezer tengerész temetője.

A ship navigates through the Panama Canal in the area near the Americas' Bridge in Panama City on April 24, 2023. The scarcity of rainfall due to global warming has forced the Panama Canal to reduce the draft of ships passing through the interoceanic waterway, in the midst of a water supply crisis that threatens the future of this maritime route. The Alhajuela lake, in the Colon province, 50 km north of Panama City, is one of the main lakes that supplies water to the locks of the Panama Canal and is at its lowest level of recent years.
Konténerszállító érkezik a Panama-csatornához.
Fotó: AFP


A Panama-csatorna 13 ezer kilométerrel rövidítette le az utat, ám most veszélybe került. A Deutsche Welle összeállítása szerint több millió liter édesvíz ömlik a tengerbe minden alkalommal, amikor kinyitják a csatorna kapuit, amelyet újabb friss víz beárasztásával pótolnak.
A helybéliek, környezetvédők és meteorológusok azonban azt tapasztalják, hogy

 a klímaváltozás következtében Közép-Amerikában kevesebb eső esik – vagyis kevesebbet tudnak a csatornába vezetni.

 És ha nem tudják pótolni a tengerbe áramló vizet, akkor a nagy teherszállító hajóknak egyre nehezebb lesz átjutniuk a csatornán.
Azért használnak olyan sok vizet, mert a hajóknak egy tucatnyi zsilipen kell átjutniuk, hogy megtegyék a 26 méteres szintkülönbséget. Az Everstream tanácsadó cég adatai szerint minden egyes hajó átjutásához kétszáz millió liternyi vízre van szükség.

Jagged rocky outcroppings off Hornos Island near Cape Horn in Chile
A Panama-csatorna nélkül ismét körbe kell hajózni a veszélyes Horn-fokot.
Fotó: Shutterstock


A csatorna üzemeltetéséért felelős hatóság az elmúlt hónapokban szigorú merülési korlátozásokat vezetett be a probléma kezelése érdekében. A hajó merülése a vízvonal és a hajó alja közötti távolság, ez a mutató határozza meg, hogy egy hajónak mekkora vízre van szüksége a biztonságos hajózáshoz. Ha egy hajó nehéz áruval van megrakva, akkor mélyebbre süllyed, ami nagyobb merülést eredményez.
A normális üzemi merülés a csatornában 15,24 méter, e hónapban azonban a hatóságok módosításokat vezettek be. 

Május 24-től a csatornán áthaladó legnagyobb hajók merülési mélysége legfeljebb 13,56 méter lehet, 30-tól pedig ez az érték 13,4 méterre csökkent.


A hamburgi székhelyű Hapag-Lloyd és a többi nemzetközi tengeri szállítási vállalat a merülési korlátozások miatt kénytelen kevesebb teherrel megrakodni a hajóit. A bevételkiesés ellensúlyozására a német cég júniustól konténerenként 465 eurós pótdíjat számol fel. (Egy euró 371 forint.) 
A helyzetet tovább rontja, hogy az Everstream elemzői szerint a közeljövőben sem várható javulás, sőt, a hajózás szempontjából még rosszabbra is fordulhatnak a dolgok.
Kereskedelmi szakértők egy része attól tart, hogy a korlátozások fennakadásokhoz vezethetnek az ellátási láncokban, a hosszabb szállítási idő pedig negatív hatással lesz majd az árakra. Mások optimistábbak. Vincent Stamer, a kieli Világgazdasági Intézet (Kiel Institut für Weltwirtschaft – IfW Kiel) közgazdásza szerint a következmények egyelőre nem lesznek kritikusak az ellátási lánc szempontjából.

View of Panama Canal. Passage of a ship through the Panama Canal
Minden hajó áthaladásához kétszázmillió liter édesvíz kell.
Fotó: Shutterstock


Szerinte nem lesz akkora baj, mint 2021-ben, amikor az Ever Given konténerszállító elzárta a Szuezi-csatornát , mert „a Panama-csatorna nem olyan fontos a világgazdaság számára, mint a Szuezi”. Bár a 90 százaléka a világtengereken keresztül bonyolódik, és az elmúlt években viszonylag nagy ellenállóképességet mutatott. 

A hajók torlódása, a kikötők bezárása és a koronavírus-zárlatok okozta többszörös feszültségek után az elmúlt években az ellátási láncok jelentős mértékben helyreálltak

 – hangsúlyozta.
Az alacsony vízállás komoly gondokat okozott tavaly Európában is, hozzájárult az üzemanyag és a fűtőolaj árának emelkedéséhez. Mivel nem esett elég hó az Alpokban, várhatóan hasonló problémával kell szembesülnünk az idén is. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében a hatóságok fontolgatják a Rajna mélyítését bizonyos pontokon, de megoldás lehet a duzzasztógátak építése is, bár ez sokkal költségesebb.
A Panama-csatorna esetében más megoldásokat fontolgatnak. Például zsilipcsatornákat, amelyekben az édesvizet gyűjtenék, hogy újra lehessen hasznosítani. Emellett vizsgálják azt is, hogyan lehetne egyéb környékbeli vízforrásokat kihasználni.

a boat is seen resting on  on partically dried up river bank of ohbach rivver which direct connect to Rhine river during the low water level of Rhine river in Bad Honnef, Germany on August 16, 2022
A kevés hó miatt idén is leapadhat a Rajna.
Fotó: AFP


Európa legnagyobb gazdasága számára azonban az sem jelent súlyos gondot, ha ezeket az ellenlépéseket túl lassan teszik meg, és nem lesz gazdaságos használni a Panama-csatornát. Stamer ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a tengeren keresztül folytatott 

német külkereskedelemnek csupán a két százaléka bonyolódik az amerikai kontinens csendes-óceáni részével.

 „Az Egyesült Államok keleti partjával és a szomszédos európai országokkal folytatott sokkal nagyobb szerepet játszik” – nyugtatott.
Ami pedig Ázsiát illeti, a közgazdász szerint a jelenleg a Panama-csatornán keresztül az Egyesült Államok keleti partjaira irányuló kereskedelmi forgalom egy részét át lehet irányítani a Szuezi-csatornára, csökkenteni a szállítmányok terhét, vagy kisebb méretű hajókat használni. „Az Európa és az Egyesült Államok nyugati partja közötti útvonalon kevésbé jól kiépítettek az alternatívák. Elképzelhető azonban a fenti intézkedések kombinációja a légi vagy szárazföldi szállítás nagyobb mértékű igénybevételével az Egyesült Államokon keresztül" – vonta le a következtetést.