Nemzetközi gazdaság

A NATO nélkül Ukrajna képtelen lenne ellentámadást indítani

A nyugatiak által kiképzett és felfegyverzett katonai egységek fogják vezetni az ukrán hadsereg ellentámadását, ami bármikor megkezdődhet.

Amikor Ukrajna régóta várt ellentámadása végre megkezdődik, az előrenyomulást olyan dandárok fogják vezetni, amelyeket az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) több hónapon át kiképzett és felfegyverzett. Az egyik ilyen egység a 47. Különálló Gépesített Dandár, amelyet erre a célra létesítettek. 

A dandár katonáinak a egyik németországi bázisán mutatták meg a legfejlettebb hadviselési taktikákat, amelyeket később számítógépes szimulációkban próbálhattak ki.

 Ebben az ukránok támadásokat tervezhettek, majd az algoritmus megmutatta nekik, hogyan reagálna az orosz ellenség, hol tudnának áttörést elérni és hol szenvednének veszteségeket.

Servicemen of the assault brigade "Spartan" of National Guard of Ukraine, take part in military exercises in Kharkiv region, on June 1, 2023, amid Russia's military invasion on Ukraine
Az ukrán katonák nyugati tudással és fegyverekkel indítanak ellentámadást az oroszok ellen.
Fotó: AFP

Ukrán katonák ezreit részesítették kiképzésben az Egyesült Királyságban és más országokban.

A kiképzések alapvető célja az volt, hogy az ukránokat kombinált fegyveres hadviselésre tanítsák. Ez azt jelenti, hogy a katonák tankokat, tüzérséget, harcjárműveket és más fegyvereket együttesen, koordináltan használnak.

A másik fő cél a támadási technikák megtanítása volt, mivel az ukrán fegyveresek eddig alapvetően a védekezésre összpontosítottak. Az offenzívához azoknak a katonáknak sem volt elegendő tudása, akik a keleti megyék 2014-es megszállása óta rész vettek az oroszok elleni harcban. A harkivi régió tavalyi, szinte teljes felszabadítását is olyan fegyveresek végezték, akik korábban NATO-kiképzést kaptak. Ők az ellentámadás közben folyamatos kapcsolatban álltak a kiképzőikkel.

A dandárok kiképzését befejezték, és a honvédő katonák immár készen állnak, hogy nyugati fegyverekkel és harci tudással meginduljanak visszafoglalni hazájuk orosz kézben tartott területeit.

A 47. dandár és más osztagok az offenzíva megindítását már titkos, a frontvonalhoz közelebbi helyeken várják. Az ellentámadás bármikor elkezdődhet – értesült a Washington Post.

Habár Ukrajna várhatóan kap amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépeket a szövetséges államoktól, azok nem érkeznek meg időben az ellentámadáshoz.

 

kiképzés Ukrajna orosz-ukrán háború ellentámadás NATO
Kapcsolódó cikkek