Javában zajlik a kormány szerdai ülése – derült ki számos kormánytag friss Facebook-bejegyzéséből.

kormányülés
Ilyen kormányülés még nem volt: új szereplő tűnt fel Orbán Viktor mellett / Fotó: Benkő Vivien Cher / Nagy István / Facebook

Mások mellett Nagy István agrárminiszter, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter  Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár is arról számolt be szerdán délelőtt, hogy a kormány összeült.

Ebben persze nincs semmi szokatlan, a szerdai kormányülés bevett gyakorlatnak számít. Ugyanakkor a most közzétett fotókon feltűnt egy új szereplő is Orbán Viktor mellett.

Ő nem más, mint Biró Marcell (Nagy János és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában az első képen), aki ha minden igaz, most először vesz részt kormányülésen új pozíciójában. Március közepén jelent meg a Magyar Közlönyben az a miniszterelnöki határozat, amelyben Biró Marcellt a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójává nevezték ki. Biró eddig (2021 óta) a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke is volt.

Erről lemondott, a mandátuma pedig igen felelősségteljesnek tűnik. A határozat szövegezése szerint ugyanis a kormányfő a főtanácsadó útján láthat el bármilyen 

  • védelmi kül- és belpolitikai, 
  • honvédelmi, 
  • nemzetbiztonsági, 
  • rendészeti, idegenrendészeti, 
  • bűnmegelőzési, bűnüldözési, 
  • büntetés-végrehajtási, 
  • valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb 

rendvédelmi szakpolitikai feladatát. Ezen felül ő felel a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért és a kormányfő távollétében ő vezeti a védelmi tanács üléseit. Ráadásul adott esetben dönthet a kibertámadásokra adott válaszlépésekről is, akár katonai kibertér műveleti fellépésről is.

Sajtóértelmezések szerint Biró Marcell kinevezése egy szélesebb, a nemzetbiztonsági területet érintő átrendezést egyik eleme. Akárhogy is, a pozíció fontosságát jól mutatja a kormányülésen való részvétel.

Új kutatás érkezett: a gyenge visszaveti az idei növekedést, jövőre gyorsulhat a gazdaság

Az idén 2,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság, majd 2025-re 3,4 százalékra gyorsulhat a bővülés üteme – hangzott el a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. elemzői háttérbeszélgetésén. Szakértők szerint az államadósság csökkenő pályája nincs veszélyben, ám a vártnál magasabb költségvetési hiány miatt az adósságcsökkenés mértéke is kisebb lesz.