Közzétette az éves rendes közgyűlésének határozati javaslatait az Alteo csütörtökön, a társaság igazgatósága igencsak bőkezű kifizetését javasolja.

Alteo
400 forint osztalékra számíthatnak az Alteo részvényesei / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A bejelentés szerint 2023 egy sikeres év volt az Alteo számára, amely a magas nyereségtermelésen túl, alacsony eladósodottsággal és magas készpénzállománnyal párosult. 

Az igazgatóság figyelembe vette a 2023-as eredményt, az erős mérleget és a jövőbeli befektetési terveket, és ennek megfelelően az a javaslata, hogy az egy részvényre jutó alaposztalék mértéke 200 forint legyen. Az igazgatóság ezen felül további, 200 forint rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. 

Az alap- és rendkívüli osztalékkal együtt tehát összesen 400 forintos kifizetéssel számolhatnak a befektetők. A javasolt kifizetés a jelenlegi részvényárfolyam mellett 13,7 százalékos osztalékhozamot jelent.

A vállalat összesen 7,97 milliárd forintot fordít erre a célra, vagyis a tavalyi, 12,8 milliárd forintos adózott nyereségének közel kétharmadát visszaosztja a befektetőknek.

A pontos részvényenkénti osztalék meghatározása a fordulónapot megelőzően forgalomban lévő részvénydarabszám alapján történik a sajátrészvény-állomány figyelembevételével. A társaság tavaly nem fizetett osztalékot, 2022-ben pedig 103 forintot kaptak vissza részvényenként a befektetők. A mostani bejelentés a legutóbbi osztalék négyszerezését jelenti.

Az Alteo legnagyobb tulajdonosa Mol, a megújuló energiát hasznosító társaság részvényei idén 2,8 százalékot erősödtek. Az osztalékról szóló hír megjelenését követően 8,5 százalékkal pattant fel a kurzus.