Egyre népszerűbb megoldás

2022.08.11. 16:00

Négynapos munkahetet vezetnének be – így motiválná a szakképzett munkaerőt a Zalavíz

Nyugaton egyre több országban elfogadott, hazánkban pedig jó néhány vállalkozónál ugyancsak népszerű a négynapos munkahét. A Zalavíz Zrt. két éve gondolkodik az új munkarend bevezetésén, egyelőre a jogszabályi környezet még nem engedi azt.

Mozsár Eszter

Arnhoffer András a kontrolling osztály munkatársaival, balról Varga-Lengyeltóti Szilvia, Doszpoth-Hlavács Viola és Varga Katalin Fotó: Pezzetta Umberto

A pandémia már leckét adott nekünk a home office-ból, illetve a vegyes munkarend kialakításából, amit egyébként a zalaegerszegi, többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság máig gyakorol. Arnhoffer András elnök-vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy holland és japán példákat tanulmányoztak, a foglalkoztatottak körében felméréseket, elemzéseket végeztek, illetve szlovén, cseh és magyar közép- kisvállalkozásoknál néztek körül. A víziközmű-szolgáltató társaság is munkaerőhiánnyal küszködik, emellett szeretnék megtartani, folyamatosan motiválni a meglévő, szakképzett gárdát. A rezsicsökkentés, a befagyasztott díjak miatt tíz éve várják a kompenzációt, s bérek tekintetében sem igazán versenyképesek a munkaerőpiacon.  

- Kollégáim eleinte szokatlannak tartották az elgondolást, ám azóta már szinte mindenki várja, hogy a heti 40 óra helyett 32 órában ugyanazt a munkamennyiséget rövidebb idő alatt, ám ugyanannyi fizetésért végezze el – ecsetelte az elképzeléseket Arnhoffer András. -  A közgazdaságban, vállalkozásmenedzsmentben ismert a Parkinson-törvény (a brit történész cikke eredetileg a bürokrácia öngerjesztő terjeszkedését írta le), ami azt mondja ki, hogy minden munka elvégzéséhez pont annyi időre van szükség, amennyi rendelkezésre áll. Bár különböző munkakörök vannak nálunk, célunk, hogy minden dolgozóra kiterjesszük a négynapos munkarendet. Számításaink szerint 2 százalékkal kellene a 320 fős létszámot növelnünk, s ezzel megoldhatjuk az átfedéses beosztást, különösen a folyamatosan nyitva tartó ügyfélszolgálaton, a laboratóriumban vagy akár a hibaelhárításnál. A vezetőség úgy véli, mentálisan és fizikálisan kipihentebb dolgozók térnének vissza a hosszú hétvége után, így is sokszor vállalnak ügyeletet, túlórát és ünnepnapokon is dolgoznak. Munkatársaink kellő időt tudnának a családdal tölteni, az otthoni teendőket ellátni, s nem mellesleg növekedne a munkakedv, a hatékonyság és a munkáltató iránti lojalitás. 

A Zalavíznél tehát már készen állnak az újításra, aminek csupán egy akadálya van, ugyanis a cég köztulajdonban álló társaság, s a rájuk vonatkozó jogszabály előírja a heti 40 órás munkarendet. A szakminisztérium egyelőre elutasította a kérésüket, ám eközben jogász csapat figyeli a jogszabályi módosításokat. Az elnök-vezérigazgató reménykedik abban, hogy január elsejétől bevezethetik a heti négynapos munkarendet. A társaság egyébként elnyerte már a családbarát munkahely címet, az ügyfélszolgálat többször kapott országos elismeréseket különféle kategóriákban. Arnhoffer András hozzátette, fontos számukra a társadalmi szerepvállalás, a jó munkahelyi légkör és a minőségi szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek elégedettsége egyaránt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!