30 felett már gyakori...

2022.08.13. 08:30

Derék- és hátfájás? A zalaegerszegi masszázsterapeuta szerint sokat tehetünk ellene

A derék-, hát- és nyakfájás azon fájdalmak közé tartozik, amivel élete során valószínűleg mindenki találkozik. Napjainkban a probléma egyre több fiatalt és középkorút érint. Steigervald Roland zalaegerszegi okleveles masszázsterapeuta és ayurvédakonzulenst kérdeztük, tehetünk-e valamit a - gyakran mindennapokat megkeserítő - fájdalmak ellen.

Józsa Zsuzsa

Steigervald Roland okleveles masszázsterapeuta és ayurvédakonzulens évek óta segít Zalaegerszegen a derék- és hátfájdalmakkal küzdőknek

Fotó: VARGA-FOTO/Varga Csaba

- Munkám során azt tapasztalom, hogy az emberek szeretnek addig várni, míg a fájdalom nem lesz rendszeres vagy annyira erőteljes, ami már a mindennapi életvitelben zavarja őket. Bár e téren a nők tudatosabbak, ők előbb indulnak a probléma megoldása után, mint a férfiak. Elsőként az ilyen jellegű fájdalmakkal minket, masszőröket keresnek fel. Ha olyan típusú a fájdalom mértéke, vagy többfelé kisugárzik,  javasolni szoktam, hogy keressenek fel mindenképp szakorvost is, aki az esetleges súlyosabb problémákat ki tudja szűrni – kezdte a szakember.

A derék-, hát- és nyakfájdalom többnyire a nem megfelelő testtartástól alakul ki

- Én azokat az izmokat mozgatom, amik a testtartást, illetve a mozgást segítik; erősítem, stimulálom, az izomcsomókat lazítom. Ettől azok az izmok is nekiállnak dolgozni, amik alapvetően addig nem vettek részt a közös munkában. A rossz testtartás következtében egyes izmaink ugyanis megerősödnek, míg más fontos izmaink gyengülnek. Ezért van például az alvás utáni fájdalom is. Ha felkelünk, olyan izmoknak kellene aktívan dolgozni, amik a rossz testtartás miatt el vannak gyengülve, és ettől jön a fájdalom, amikor megmozdulunk. Ezeket az izmokat azonban helyre lehet tenni masszázzsal.

Már a harmincas korosztály java jól ismeri a jelenséget, sőt, egyre fiatalabbakat is érint 

- Ennek kiváltó oka leginkább a kevés mozgás és az ülőmunka. De itt nem csak az irodai munkára gondolok, egy targoncás, egy kamionsofőr, sőt, még akár egy futár is ide sorolható. A kocsiban lévő folyamatos ülés éppúgy megterheli a gerincet. Nekik fontos, hogy odafigyeljenek arra, hogy ne üljenek statikusan, időnként változtassák a testhelyzetüket, amennyire lehetséges.

A legfőbb kiváltó ok a kevés mozgás és az ülőmunka
Forrás: pexels

Ezért ne várjunk csodát egyetlen masszázstól

- Egy jó masszázs után az ember felkel, jól érzi magát és boldogan hazamegy. Egy-két napig utána ugyan érezhet izomlázat, ez általában egyén- és fittségfüggő. A masszázs jó erős izommunka, mintha sportolna a vendég, csak nem ő mozog, hanem én mozgatom az izmait. Amikor elmúlik az izomláz, jön egy nagyon jóleső érzés, mintha leesett volna egy nagyobb súly a vállunkról, hátunkról vagy épp a derekunkról. De az ember visszatér a mindennapokba, és ezzel együtt visszaáll a gerince és a testtartása is oda, ahol és ahogy lenni szokott; ezáltal pedig elkezdődnek újra a fájdalmak és ismét előjönnek a problémák.

Új generációs betegség lenne a nyak- és fejfájás?

- Én új generációs betegségnek tartom a nyak- és fejfájást, ami a rengeteg mobilozásnak és számítógépezésnek köszönhető. Ezeket az eszközöket kissé előredöntött fej- és testtartással használjuk. Ahogy sokáig előre hajtjuk a fejünket, az ottani izmok közül olyanok is folyamatosan működnek, amiknek annyira nem kellene; így húzódnak is ezek az izmok, ami különböző fájdalmakat okoz.

Mi magunk is tehetünk a fájdalom megszüntetéséért

- Megelőzésképp és már a probléma kezeléseként is sokat segít a rendszeres testmozgás. Aki tesz érte és odafigyel, általában havonta egy alkalommal jár masszázsra. Ezzel, mint kiegészítő kezeléssel és a mozgással együtt szinte teljesen panaszmentesen élik a mindennapokat. Ha valaki egyáltalán nem mozog, és még ráadásul ülőmunkát is végez, neki heti 1 alkalom javasolt – mondta a masszázsterapeuta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában