Sikeres volt az Ízes Göcsej folkpiknik

2022.08.14. 13:00

Először rendeztek gasztronómiai fesztivált Zalaszentgyörgyön

Ízes Göcsej címmel népi gasztronómiai fesztivált rendeztek szombaton Zalaszentgyörgyön. Az egész napos folkpiknikre még a fővárosból és a szomszédos megyékből is érkeztek vendégek.

Mozsár Eszter

Kiss Istvánné kukoricamálét kínált a folkpikniken

Fotó: Pezzetta Umberto

A szombati csepergős nyári délután miatt pokrócot nem lehetett leteríteni a megnyitón, így a rendezvénysátorba kényszerült az ínyenc közönség, akiknek nem szegte kedvét a hűvös időjárás. A kóstolójegyek vásárlása után ízletes göcseji étkek közül választhattak. A standok előtt mindenki türelmesen várta a finom falatokat, az ínycsiklandó illatok már messziről csalogattak mindenkit. A bográcsokban gőzölgött a zalai vadpörkölt és a tejfölös vargányás krumplileves, a paradicsomos babos káposzta, a standok mögötti sátrakban készült a göcseji lecsó, a dödölle, a kukoricamálé, miközben a réteseket szervírozták az asszonyok. A prószasütésbe a település polgármestere is besegített, aki néhány perce még a megnyitón arról beszélt, hogy miért éppen Ízes Göcsej lett a fesztivál neve. Kovács Dezső arról tájékoztatott, hogy bár Gönczi Ferenc annak idején behatárolta a tájegységet, ám Bíró Friderika néprajzkutató úgy vélte, nem lehet egyértelműen és szigorúan településekre bontani Göcsejt sem, így sokkal nagyobb a mozgástér, nincsenek éles határok. Kovács Dezső hozzátette, Zalaszentgyörgyön büszkén vallják magukat göcsejieknek.

Molnár Árpád konferanszié ugyancsak megerősítette, a rendezvény hagyományos, falusi környe-zetben szeretné éltetni, népszerűsíteni a göcseji paraszti étkezési kultúra remek fogásait, megtartva hagyományos elkészítési módját és ízvilágát. Az autentikus recepteket az érdeklődők egyébként workshopokon tanulhatták meg, többek között a tájházban kenyeret sütöttek a résztvevők. A zalai borokat, pálinkákat is felvonultatták neves borászok és szakemberek közreműködésével a szervezők.

A gyerekeket pónilovaglás, íjászat, népi játékok várták, sokan próbálkoztak az ostor csattogtatásával is. A programot kézműves vásár és termelői piac tette teljessé, miközben a kultúra iránt érdeklődők az idei művésztelep alkotásait is megtekinthették, illetve megismerhették a bicskakészítés fortélyait.

A színpadon egymást követték a fellépők, valamint a pódiumbeszélgetések. Táncoltak a megye gyermek néptáncegyüttesei, jó hangulatot teremtett a Regös Népzenei Együttes, a régi- és népzenét játszó Anna Duo, a Zalai Táncegyüttes, a Völgyi Banda, a Kanizsa Csillagai és Schreiner Jenő prímás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában