Nem félnek a szellemtől

2022.09.25. 14:00

Megszabadultak a ludvércektől Valkonyán

Egész napos programmal bizonyították szombaton a valkonyaiak, hogy nem félnek a falu szellemétől, azaz a ludvérctől, ám a biztonság kedvéért este fáklyás felvonulással kiűzték az erdőbe a gonoszságra is hajlamos démont.

Gyuricza Ferenc

Az esti lámpás felvonulás résztvevői az erdőbe űzték a faluban élő ludvérceket

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A 66 fős településen immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a ludvércjárás nevű programot, ami ezúttal több mint ötszáz főt vonzott. Az érdeklődőket többek között főzőversennyel, Ízek utcája elnevezésű gasztronómiai bemutatóval – benne egészséges, hús- és adalékmentes étkek kóstolójával –, kulturális bemutatókkal, rengeteg játéklehetőséggel, valamint az intergalaktikus szabadstílusú ludvérctojás-hajító bajnoksággal várták. Ez utóbbi győztesei Budai Róbert és Molnár Enikő Jázmin lettek, a Letenyén élő férfi 14,57 méterre, a női bajnok 8,98 méterre hajította a ludvérctojást. 

– Tizenhárom éve tartottuk az első ludvércjárást, ám a pandémia miatt két évet ki kellett hagynunk – mondta Hatala Gábor polgármester. – Bár minden évben készülünk rá, de született valkonyainak még sosem sikerült megnyernie az intergalaktikus ludvérctojás-hajító bajnokságot, mint ahogy a faluban élők közül sem győzött még eddig senki.

Hatala Gábor hozzátette: a ludvércjárás a község legnagyobb rendezvénye, ami egy 1958-as néprajzi gyűjtéshez vezethető vissza. Annak során jegyezték fel ugyanis, hogy a községben láttak ludvércet. A démon ugyan minden kívánságát teljesíti gazdájának, ám folyamatosan szívja annak erejét, így meg kell szabadulni tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában