Mindenkinek van egy története

2022.10.01. 15:30

Hétköznapi hősök Zalában - gyerekeket hozott ki az égő lakásból Dombi Tibor

A nagykanizsai Dombi Tibor két kisgyermek édesapja, 1992. augusztus 1-én került a tűzoltósághoz. Az elmúlt 30 évben számos tűzesetnél és balesetnél volt jelen, és számtalan esetben nyújtott segítséget már. A legmélyebb emlékeiről kérdeztük.

Józsa Zsuzsa

Dombi Tibor tűzoltó főtörzsőrmester

- 2012 márciusában riasztást kaptunk délelőtt, hogy a nagykanizsai Sugár utcában tűz ütött ki az egyik lakásban. Pillanatok alatt a helyszínre értünk. A tűz a konyhában, valószínűleg a hűtőszekrény zárlata miatt keletkezett. Az egész lakást elárasztotta a füst, nem lehetett látni semmit, csak hallottuk, hogy gyerekek sírnak és kiabálnak az egyik helyiségből. A kollégámmal térdelve, kúszva-mászva mentünk be a hangok irányába, ahonnan szerencsére sikerült kihozni a kisgyerekeket, akiket utána füstmérgezéssel szállítottak kórházba – emlékezett vissza az esetre Tibor, aki hősies helytállásáért Bátorság Érdemjelet kapott. 

A tűzesetről akkoriban oldalunkon is beszámoltunk. Fotó: ZH Archív
 

A rengeteg baleset között mindig van olyan, amire örökre emlékezni fognak

- Talán két éve lehetett, amikor a 7-es elkerülőn, Zalakaros felől jött az autó, ahol a sofőr a balra kanyarodó sávban be akart fordulni. Azonban elvakította a nap, így nem vette észre a szemből érkező kamiont, ami nekiütközött az anyósülés felőli oldalnak, ahol egy hölgy ült. Először azt gondoltuk a mentősökkel, hogy meghalt, de szerencsére nem, azonban nagyon súlyosan megsérült. Be volt szorulva az ülésbe, onnan úgy kellett kivágnunk és a mentős kollégákkal együtt emeltük ki. A férfinek kisebb sérülései lettek, ő sokkot kaphatott, csak ült a szalagkorláton, fel sem tudta fogni, mi történt.

Vannak azonban nehéz helyzetek, ahol már senki nem tud segíteni

- Sajnos vannak balesetek, ahol már nem lehet segíteni. Sosem felejtem el annak a fiatal házaspárnak a balesetét, akik nyaralásból tartottak hazafelé, a galamboki elágazónál pedig nem állt meg a stop táblánál a hölgy, és kamionnal ütköztek össze. A helyszínen szörnyethaltak. A másik eset, ami mindig az emlékeimben marad, a semjénházi kanyarban történt autóbaleset, ahol kisodródott az autós a kanyarban, nekicsapódott egy fának és meghalt. A helyszínre érkezve azonnal felismertem a kocsit, benne a sofőrrel, aki jó ismerősöm volt. Ez leírhatatlan, szörnyű érzés – mondta Tibor.

De nem állnak meg. Legyen bármilyen nehéz is néha lelkileg, azok az emberek adnak nekik erőt, akik nap mint nap rászorulnak a segítségükre; akik nekik köszönhetik az életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában