Hangverseny a 65 éves kettős jubileum alkalmából

2022.10.02. 09:00

A Zalaegerszegi Városi Vegyeskar és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar közös koncertje Zalaegerszegen

Két zenei együttes is létrejött 1957-ben Zalaegerszegen. A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar és a Zalaegerszegi Vegyeskar egyaránt 65 éve működik a megyeszékhelyen, koncertek, fesztiválok, hazai és külföldi turnék, díjak, lemezek, ifjúsági hangversenyek, online tevékenységek szegélyezik az útjukat. Szombaton este, a zene világnapján adtak közös koncertet a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben. A vegyeskar múltjáról Kovács Kata szólt, aki 19 éve vezeti karnagyként a kórust. Megemlékezett az alapító Pungor Antalról, utódairól, Dömötör Ilonáról, Farkasné Perlaki Editről, Hajdu Sándorról. Ezután hangzott fel előadásukban a Muzsika hangjaiból összeállított blokk, a Mit ér egy hang című dal kórusra írt átirata, Deák Bárdos György Eli, Eli című egyházzenei kompozíciója. A második blokkban a korábbi kórustagokkal kiegészülve Karai Lajos és Bárdos Lajos népzenei ihletésű dalai szólaltak meg a Vegyeskar előadásában.

Arany Horváth Zsuzsa

Az együttesek a színpadon, előtérben Tóth László, Sándor János, Kovács Kata és dr. Vadvári Tibor Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar 65 esztendejéről Tóth László zongoraművész, az együttes mellett működő alapítvány elnöke mesélt a hallhatóságnak, felidézve Gellért Zoltán, Stauróczky Balázs Pál János, Vörös István, Samu Sándor, s a mostani karnagy Sándor János tevékenységét. A zenekar a változó igények okán közös fellépéseket valósított meg a Kaláka és az Ismerős arcok egy együttessel, Szirtes Edina Mókussal, vagy bábművészekkel, de repertoárjukon tartják többek között Schumann A-moll zongoraversenyét is. Filmzenei koncertek, térzenék kísérik útjukat, az Egerszeg, a Fatemplom, a viszáki fesztiválon is hallhatók. Az ifjúság zenei nevelése fontos számukra, egy-egy szezonban 3-4 ezer fiatal vesz részt a bérletsorozaton. A zenekar szombaton elsőként Gounod Faust című balettjének 7 tételét adta elő.

 

Az együtteseket a támogató egerszegi önkormányzat nevében dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte. Kodályt idézve mondta, " a zene az élet olyan szükséglete, mint a levegő'. A zene a fülön át szedhető gyógyszer, ami a bölcsőtől a sírig velünk van, folytatta, majd emléklapot adott át az együttesek vezetőinek.

A zenekar és a kórus közös produkciójaként Puccini és Verdi operarészleteket hallatott a publikum, majd Händel  Messiás című oratóriumának Halleluja című kórusdalát adták elő. A formációkat Sándor János és Kovács Kata vezényelte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában