Olaszországból is érkeztek fellépők

2022.10.02. 15:30

Termésáldás a zalalövői murcifesztiválon

A magyar nép életében két nagy betakarítási ünnep volt évszázadokon keresztül, az aratás és a szüret. Olyan nagy jelentősége volt, hogy a XVI-XVII. században törvénykezési szünetet rendeltek el szüret idején, a XVIII-XIX. században pedig a katonákat is hazaengedték dolgozni erre az időszakra.

Gyuricza Ferenc

Galambos István, a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület elnöke (középen) a termésáldásra váró szőlővel az ünnepi megnyitó előtt. Mellette balról Németh Zoltán egyesületi tag, Gyarmati Antal polgármester, jobbról Páli Zoltán plébános és Fellner Lajos egyesületi tag Fotó: Gyuricza Ferenc Fotó: A szerző

Mindezt Dévényiné Balogh Gyöngyi, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke hangsúlyozta a Zalalövőn immár 18. alkalommal megrendezett Zalai Murcifesztiválon. A nagyszabású eseményen többek közt Civil kondér – Ezer ízű gulyás főzőversennyel, valamint kulturális programokkal várták az érdeklődőket. Előbbit Vaspör önkormányzatának csapata nyerte, míg utóbbin helyi és környékbeli szereplők mellett két testvérvárosból, az ausztriai Bruck an der Murból. illetve az olaszországi Farra d’Isonzóból is érkeztek fellépők. 

Fotó: A szerző
 

A fesztivál megnyitóján - amit termésáldással kötöttek össze – Gyarmati Antal polgármester kiemelte: a szüret a borászok ünnepe, hiszen akkor „levesül a termés”, hogy bekerülhessen a hordókba. A szőlő leve előbb édes must formájában kóstolható, majd alkoholtartalmú, a szénsav miatt enyhén csípős murci lesz belőle, végül bor alakul át. Mindez megfeszített munka eredménye is egyben, hiszen szőlő nemcsak a szüretet megelőzően igényel több mint fél évnyi gondozást és odafigyelést, de a mustból borrá válás folyamatában szintén rengeteg teendő vár még a gazdákra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában