A turizmust és a munkába járást is szolgálja

2023.06.01. 17:30

Újabb kerékpárút épült Hévíz határában

Átadták a Hévíz határában futó kerékpárutat, amely Dobogómajortól a buszpályaudvar felé vezet, immár biztonságos közlekedést kínálva a forgalmas főút mellett.

Péter B. Árpád

Két keréken, biztonságban. A Hévíz határában futó kerékpárút átadásán (b-j) dr. Pál Attila, Nagy Bálint, Papp Gábor, Hévíz polgármestere, Boros-Horváth Nikolett és Gerencsér-Németh Krisztina, a Club Dobogómajor ügyvezető igazgatója

Fotó: Péter B. Árpád

A Zala Vármegyei Közgyűlés – konzorciumi partnereivel – több mint 295 millió forint TOP-forrást nyert a Zala kétkeréken elnevezésű projektre, amely Keszthelyt, Hévízt, Cserszegtomajt és Hahótot érintette. A négy településen összesen 4,24 kilométer kerékpárút épült.

– Amikor az uniós források felhasználását terveztük, megvizsgáltuk a turisztikailag frekventált területeket, illetve a kerékpárút-hálózat állapotát – emlékeztetett dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke. – Azt láttuk, rendszertelenül, pontszerűen, pályázatvezérelt módon épültek eddig különböző szakaszok. A Zala kétkeréken programban megpróbáltuk logikusan sorba rendezni ezeket az utakat s újakkal kiegészíteni, hogy megteremtsük annak lehetőségét: jussunk el az országhatártól a Balatonig, a Fertő-tótól Nagykanizsáig. Fejlesztéseinket az EuroVelo- és a regionális hálózatokhoz igazítottuk.

A vármegyegyűlés első embere kiemelte: az előző uniós ciklusban mintegy 75 kilométernyi kerékpárutat építettek, és a jövőben folytatják a koncepciózus fejlesztéseket, amelyek tervezését már megkezdték, „s mihelyt nyitottá válik a felhasználható forrás, szinte azonnal megkezdhetjük az építéseket”. A TOP-keret egy része egyébként már Magyarország rendelkezésére áll, szögezte le dr. Pál Attila.

Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője arról is beszélt: ezen a vidéken a kerékpáros infrastruktúra-fejlesztésnek fontos szerepe van egyrészt turisztikai szempontból, ugyanakkor a helyiek munkába járását is segíti minden hasonló, a közlekedés-biztonságot szolgáló beruházás. Igy a kerékpározás valós alternatíva lehet az itt élők számára.

Két keréken, biztonságban. A Hévíz határában futó kerékpárút átadásán (b-j) Gerencsér-Németh Krisztina, a Club Dobogómajor ügyvezető igazgatója, Boros-Horváth Nikolett, Papp Gábor, Hévíz polgármestere, Nagy Bálint és dr. Pál Attila
Fotó: Péter B. Árpád

– Keszthely s Hévíz térségében kiemelkednek a turisztikai szempontok, s az elmúlt években jelentősen megnőtt a kerékpározók száma – folytatta a politikus. – Ezért volt fontos, hogy megkezdődött a Balatoni Bringakör felújítása, amely tavaly év végéig már 114 kilométeren megújult, továbbá fontos projekt a Balaton és a Kis-Balaton összeköttetésének fejlesztése, bővítése is.

A most elkészült, valamivel több mint egy kilométeres szakasz építéséről Boros-Horváth Nikolett, a kivitelező Utplan ’95 Kft. ügyvezetője elmondta: két réteg aszfaltburkolatot terítettek le, s biztosították a megfelelő vízelvezetést is, a kerékpárosok védelme érdekében pedig kétsoros védőkorlátot helyeztek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!